Közeleg az év végi feltöltési kötelezettség határideje

 Hírek / Hírek / Közeleg az év végi feltöltési kötelezettség határideje

Legújabb bejegyzéseink

Közeleg az év végi feltöltési kötelezettség határideje

Az adóelőleg feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje 2015. december 21. Még elég messze van, de készüljünk rá. Ez a kötelezettség a társasági adóra, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások járadékára, az energiaellátók jövedelemadójára, az innovációs járulékelőlegre, az egyszerűsített vállalkozói adóra és a reklámadóra vonatkozik

.

 

Az adóévben befizetett előlegeket a fenti határidőig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni. Az adóelőleg és az adó határidőn túli megfizetése, illetve annak elmulasztása, valamint a kiegészítési kötelezettség teljesítésének elmulasztása nem csupán késedelmi pótlék felszámítását eredményezi, hanem mulasztási bírság kiszabását is jelentheti. 

A feltöltési kötelezettséget a várható adó 100 százalékáig kell teljesíteni, de csak a 90 százalékos mérték alatti teljesítéshez kapcsolódik mulasztási bírság. A bírság összegének megállapításakor a NAV az eset összes ismert körülményét mérlegeli, figyelembe veszi többek között a mulasztott napok számát, a mulasztási bírság alapjának nagyságát, hogy kapott-e korábban az adózó hasonló mulasztási bírságot, továbbá azt, hogy az adózó feltöltési kötelezettségét a 90 százalékhoz képest milyen arányban teljesítette. 

 

Nem érdemes az utolsó napra hagyni az átutalást! A NAV tapasztalatai alapján több olyan eset is előfordult korábban, amikor az adózó ugyan a feltöltési kötelezettség esedékességének napján a pénzintézethez benyújtotta az átutalási megbízását – akár elektronikusan, akár papír alapon –, de a pénzintézet másnapi dátummal teljesítette az átutalást. Ez azt jelenti, hogy az adózó a feltöltési kötelezettségének határidőben nem tett eleget, így akár percekben is mérhető a késedelem, de a  mulasztási bírság mellőzésére nincs lehetőség.

 

Forrás: Önadózó online

/ szerk. Lovász György Ict , Termel Balázs Ict/



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.