Adóváltozások 2017-től

 Hírek / Hírek / Adóváltozások 2017-től

Legújabb bejegyzéseink

Adóváltozások 2017-től
Az adósok automatikus részletfizetést kapnak a NAV-tól, a kata és a kiva még kedvezőbb lesz, nagyot esik a tételes áfanyilatkozat értékhatára, és a reklámadó tervezett változása exponenciálisan növekvő bírsággal sújtaná a google-t és a facebookot. A friss adócsomagból szemezgettünk.

Nyilvános a 2017-től hatályba lépő adóváltozások tervezete: a kormány benyújtotta az adócsomagot az Országgyűlésnek. A nemzetgazdasági tárca értékelése szerint a változások adó- és adminisztráció-csökkenést hoznak.

Jön az automatikus pótlékmentes részletfizetés

A törvény kihirdetését követő naptól több mint félmillió magánszemély élhet az ún. automatikus pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az, akinek legfeljebb 200 ezer forint tartozása van, annak elegendő benyújtani egy kérelmet, és lényegében automatikusan, pótlékmentes részletekben fizetheti az adótartozását. Az igénylőnek a kérelemben az adóazonosító jelén kívül csak azt kell megjelölnie, hogy hány havi részletet szeretne.

A magánszemélyek és a vállalkozások érdekét szolgálja a végrehajtás elévülési idejének csökkentése, hiszen míg a NAV-nak négy éve van a végrehajtásra, addig a túlfizetést visszaigényelni öt évig lehet.



Ösztönzik a munkaerő mobilitását

A munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók összességében 9 milliárd forintot nyernek. A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik. A mobilitási célú lakhatási adókedvezmény mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

További kkv-kedvezmények

A kis- és közepes vállalkozások számára az adócsomag 2017-től eltörölné a számukra eddig is elérhető beruházásösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények korlátait.

A katások is jól járnak: az adócsomag elfogadása nyomán nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat.

A kiva is kedvezőbb lesz, a nemzetgazdasági tárca számításai szerint 1 milliárd forinttal több maradhat az ezt az adózási formát választóknál. A szabályok lényeges egyszerűsítése miatt az adókötelezettség a korábbinál kiszámíthatóbb és kedvezőbb is lesz – írják -, és jövőre az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig lesz választható a kiva.

Nagyot esik a tételes áfa-nyilatkozat értékhatára

A feketegazdaság elleni küzdelemben a NAV munkáját 2017-től számos további intézkedés segíti. Így például jövőre a tételes áfa-nyilatkozat értékhatára 1 millióról 100 ezer forintra csökken, az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, ezeket éppúgy valós időben látják a kockázatelemzők, mint a számlázó programmal kiállított számlákat. Az EKÁER módosításával pedig kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító csalárd kereskedők – írja a nemzetgazdasági tárca.



Adóztatnák a google-t és a facebookot

A „magyar google-adó” biztosítja azt, hogy a hazánkban gazdasági tevékenységet végző világcégek sem mentesülhetnek a közteher-viselési kötelezettség alól. Az eszköz a reklámadó-kötelezettség teljesítésének kikényszerítésére szolgál. Így például 10 millió forintos, többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhat, az a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklám-közzétevő, amely - az adóhatósági felhívás ellenére - nem tesz eleget bejelentkezési kötelmének.

Most drágulna a tankolás

2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötné az adócsomag. A gazdasági tárca a tavaszi adócsomagban két javaslatot terjeszt elő, a döntés az Országgyűlésé. Amennyiben az Országgyűlés által meghatározott küszöbértékét meghaladja a kőolaj világpiaci ára, akkor a most hatályos adómérték nem változik. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára a küszöbérték alá csökken, a gázolaj adómértéke 120,35 Ft/liter, az ólmozatlan benzin adómértéke 125 Ft/liter, az ólmozott benzin és a petróleum adómértéke 129,2 Ft/liter lenne. Vagyis a gázolaj adómértéke 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nőne literenként. A két küszöbérték, amelyet a tárca az adócsomagban javasol: 50, illetve 40 USD/hordó, ami a Brent olajfajta adott negyedév végén érvényes világpiaci árára vonatkozik. Az így befolyó többletbevételt a tervek szerint a hazai alsóbbrendű utak felújítására költenék.

Áfacsökkenés és több családi adókedvezmény



A törvénytervezet szerint a baromfihús, a friss tej , a tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökken az idei 27 százalékról. Az adócsökkentés rendre 19, 4,5, és 10,5 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Az éttermi szolgáltatások áfája (a helyben készített, nem alkoholos italok áfakulcsával együtt) és az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken; az éttermi szolgáltatások forgalmi adója 2018-ban tovább, 5 százalékosra mérséklődik. Mindez 19 milliárdos kiesést jelentenek a büdzsének, így az áfacsökkentéssel összesen 55 milliárd forint bevételről mond le a kormány – közölte Tállai András.

Az államtitkár ismertetése szerint a kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben.

Ösztönzik a fejlesztéseket

Számos adóváltozás – így a kkv-k számára hasznos adónemek változása is – a fejlesztéseket, beruházásokat ösztönző módon változik – jelentette be az államtitkár. Így például azok a cégek, amelyek a K+F tevékenységre járó adókedvezményt eddig nem tudták igénybe venni, ezen túl a társasági adón túl a szociális hozzájárulási adóból is igénybe vehetik a kedvezményt, annak 50 százalékáig.


Kevés a kockázatos adózó

A NAV elvégezte az adózók besorolását az Art. legutóbbi módosítása alapján – jelentette be Tállai András. Így az arra kötelezettek között 190 ezer megbízható adózói, 370 ezer átlagos adózói és mindössze 70 kockázatos adózói besorolást osztottak ki. Az utóbbi, meglehetősen alacsony számot az indokolja, hogy csak a január utáni és jogerőre emelkedett bírságokat vették figyelembe a cégek besorolásakor - mondta az államtitkár.

Forrás: Adó Online

Szerkesztette: Lovász György ICT, dr. Termel Balázs ICT


if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.