Carsharing vagy Taxi szolgáltatás, az ÁFA rendszerében

 Hírek / Hírek / Carsharing vagy Taxi szolgáltatás, az ÁFA rendszerében

Legújabb bejegyzéseink

Carsharing vagy Taxi szolgáltatás, az ÁFA rendszerében

Ön is biztosan hallott már a legújabb autómegosztó szolgáltatásról, az úgy nevezett CarSharingről. Ez az autóbérlés egy új modellje, mely során rövidtávra, akár fél órára bérelhetünk személygépjárművet, akár vállalkozásként is.

 

Az ilyen jellegű szolgáltatást nyújtók szerint, ez a megoldás olcsóbb a taxi szolgáltatás igénybevételénél (ami érhető, hiszen a humán erőforrást, azaz a sofőrt nem biztosítja a szolgáltatás, csupán az eszközt), de még a saját autó fenntartásánál is, főként azoknak, akik párórás városi utazáshoz keresnek autót, évi 8-10 ezer kilométer futásteljesítmény alatt. Ezen felül környezetbarát elektromos autókat kínálnak használatra a szolgáltatást nyújtók. Most vizsgáljuk meg az áfa törvény szempontjából a fenti szolgáltatások igénybevételét. 

 

Taxi szolgáltatás

 Az áfa törvény alapján nem vonható le az áfa taxi szolgáltatás igénybevétele esetén (kivéve, ha igazoltan közvetített szolgáltatásként veszik igénybe). A le nem vonható áfa költségként elszámolható, viszont így magasabb költséggel kell számolnunk, mint egy olyan szolgáltatás esetén, ami után levonásba helyezhető a felszámított áfa.

 

Személygépjármű bérbevétel (Carsharing)

2012.-től ismételten levonhatóvá vált a személygépkocsi bérleti díjában felszámított általános forgalmi adó.

A személygépkocsi bérlete szolgáltatásnyújtásnak minősül. Ilyen esetben a bérlő adóalany, a bérleti díj után előzetesen felszámított általános forgalmi adó összegét, olyan mértékben helyezheti levonásba, amilyen mértékben a gépjármű használata az adóköteles tevékenység érdekében merült fel az összes használaton belül.

Ez esetben az adólevonási jogosultság érvényesítéséhez útnyilvántartás vezetése szükséges, melyből egyértelműen megállapítható az adott időszaki összes használat, illetve azon belül az üzleti célú használat. E nyilvántartás hiányában, nem javasoljuk érvényesítheti az ÁFA levonási jogot. Manapság már rendelkezésre állnak olyan mobiltelefonos alkalmazások, melyek össze vannak kötve az útnyilvántartó programokkal. Ezek használatával automatikusan rögzíthető a megtett útvonal, így nem jelent jelentős többletadminisztrációt az útnyilvántartás vezetése, mely az áfa levonás feltétele.

Az fent leírtak nem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem a jogszabályok hivatalos értelmezésének, kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak.



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.