Változnak a TAO-szabályok, erre érdemes odafigyelni a 2019-es adóévben

 Hírek / Hírek / Változnak a TAO-szabályok, erre érdemes odafigyelni a 2019-es adóévben

Legújabb bejegyzéseink

Változnak a TAO-szabályok, erre érdemes odafigyelni a 2019-es adóévben

Jövőre már az adóelőleg 80 százalékáig tehetnek felajánlást a vállalkozások a társasági adóelőlegük terhére a 6,5-7,5 százalékos adójóváírás elérése érdekében. Jelenleg az adóelőleg 50 százalékáig lehet év közben felajánlani a látványcsapat-sport és filmalkotások támogatására.

 

 
További lehetőség volt a várható fizetendő adó 80 százalékáig történő felajánlására a feltöltés során, év végén, jellemzően december 20-án. Ez az úgynevezett adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség: az adóévet megelőző adóévben százmillió forintnál nagyobb éves nettó árbevételt elérő cégeknek meg kell becsülniük, hogy az adott évre vonatkozóan végül mennyi társasági adót fizetnek összesen, és az év közben megfizetett adóelőlegeken felül keletkező adókötelezettség összegét be kellett vallaniuk és át is kellett utalniuk az államkasszának december 20-ig. Az adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget most eltörölték, a cégeknek december helyett, a következő év májusáig, az adóbevallás határidejével egy időben kell befizetniük az adóelőlegeken felül keletkező adójukat.

 

Az adóelőlegekből történt felajánlások kiegészítésére a várható adó 80 százalékáig már csak a jellemzően május végi végleges bevallásban lesz lehetőség és a májusi bevallás során felajánlott összeg csupán 2,16-2,5 százalékáig jár majd a jóváírás.

Érdemes az idén a még esedékes augusztus-december időszaki adóelőlegek 50 százalékáig leszerződni és felajánlani a társasági adót, ezzel ugyanis, a kedvezményezett céltól függően 6,5-7,5 százalékos adójóváírás érhető el.
Ezen felül 2019-ben még dönthetnek úgy a vállalatok, hogy mégis élnek az adóelőleg-kiegészítéssel, amennyiben szeretnének 2019-ben a várható fizetendő adójuk 80 százalékáig további felajánlást tenni nagyobb mértékű adójóváírás érdekében. Így az elérhető legnagyobb adójóváírást tudják realizálni 2019-re.
2020-tól pedig érdemes az adóelőlegek 80 százalékáig adófelajánlást tenni, melyre az aktuális adóelőleg esedékességét megelőző hónap utolsó napjáig van lehetőség.

A cég által támogatni kívánt sportszervezetek/filmes cégek részére likviditási előnyt jelent majd a havi felajánlás, szemben az eddigi, rendszerint év végi egy összegben történő felajánlással szemben. A kiválasztott szervezetek finanszírozása kiszámíthatóbb lesz, a likviditás folyamatos lesz, hiszen egész évben folyamatosan kaphatnak támogatásokat.

 

Szöllősy Jenő, adótanácsadó, ICT Európa Holding



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.