Mikor szűnhet meg az átalányadózás?

 Hírek / Hírek / Mikor szűnhet meg az átalányadózás?

Legújabb bejegyzéseink

Mikor szűnhet meg az átalányadózás?

Az átalányadózás lényege, hogy a jövedelem meghatározásához a bevételből levonható az a költséghányad,

 melynek mértéke függ egyrészt a tevékenységtől, másrészt attól is, hogy főfoglalkozású vagy kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) átalányadózóról van szó.
 
Az átalányadózás esetén az egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele a 15 millió forintot, a kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozó bevétele a 100 millió forintot nem haladja meg az adóévben. Amennyiben ez megtörténik, megszűnik az átalányozás lehetősége. A tevékenységet év közben kezdők bevétele időarányosan nem haladhatja meg a bevételi határt.
 
A bevételi értékhatár átlépésén kívül az átalányadózásra való jogosultság megszűnik abban az esetben is, ha a magánszemély nem teljesíti a számlaadási (nyugtaadási) kötelezettségét. Ekkor az egyéni vállalkozónak az adóév egészére nézve át kell térnie a vállalkozói jövedelem szerinti adózásra, mely esetben a bevételeiből az elismert és igazolt költségeit vonhatja le.
 
Az az egyéni vállalkozó, aki átalányadózást alkalmaz, és azt megszünteti vagy jogosultsága megszűnik, a feltételek megléte esetén is csak akkor választhat ismételten átalányadózást, ha a megszűnés (megszüntetés) évét követően legalább 4 adóév eltelt.



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.