2016-11-30

CAFATERIA 2017, SOK MINDEN DRÁGÁBB LESZ JÖVŐRE

 A korábbi években népszerű cafeteria elemeinek jelentős része – ideértve az Erzsébet-utalványt, a munkahelyi étkeztetést, az iskolakezdési támogatást, a helyi utazási bérletet, az iskolarendszerű képzés munkáltató által átvállalt költségét, továbbá az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári hozzájárulásokat – 2017-től már csak a jelenleginél jóval kedvezőtlenebb adózási feltételekkel juttatható a munkavállalók számára. Ez azt jelenti, hogy az előbbiekben nevesített juttatások után a kifizetőnek 34,51 % helyett 49,56 % adóterhet kell majd fizetni.


A fenti juttatások helyett új elemként, jövőre béren kívüli juttatásnak minősül majd és 34,22 % adóteherrel jár a pénzbeli juttatás, a törvényben meghatározott 100.000 forint éves keretösszegig.

2017-től a munkáltató adómentesen nyújthat mobilitási célú lakhatási támogatást a munkavállalónak feltéve, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (Szja tv.) foglaltak teljesülnek. A munkáltatónál pedig az ilyen címen elszámolt juttatás összeg kétszer érvényesíthető a társasági adó alapjában [Tao. tv. 7. § (1) bekezdés k) pont] – amellett, hogy a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető a juttatás, a társasági adó alap megállapításakor az adózás előtti eredményt még egyszer csökkenti.

A cikk megjelenését jóváhagyta Lovász György ICT Európa Holding Zrt; Dr. Termel Balázs ICT Európa Holding Zrt.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter