2015-08-27

Így szálljunk ki a felhőből

 

Töretlen a népszerűsége a felhőszolgáltatásoknak az IT-infrastruktúraüzemeltetők körében, azonban meglehetősen kevesen gondolnak arra, hogy mit is fognak tenni, ha egyszer az adott szolgáltatást vagy az egész felhőbe kivitt infrastruktúrát vissza szeretnék költöztetni egy saját üzemeltetésű fizikai környezetbe vagy esetleg át szeretnék költöztetni egy másik felhőszolgáltatóhoz.

 

 

Mindennek számos oka lehet, hiszen a legkörültekintőbben megkötött szerződés mellett is előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek miatt szükségessé válik a „földi rendszerbe” történő visszaköltözés.

 

Nézzünk néhány okot és körülményt a teljesség igénye nélkül:

 • a szervezet olyan erősen kötődik már a felhő szolgáltatásokhoz, hogy az versenyhátrányt jelent.
 • előfordulhat az is, hogy a tervezett és igénybe vett felhő infrastruktúra nem biztosítja a megfelelő performanciát,
 • nagyobb volumen esetén mégsem annyira gazdaságos, mint azt az előzetes számítások kimutatták.
 • IT biztonsági okokra visszavezethető, amelyeket sok esetben csak akkor kezdenek a döntéshozók mérlegelni, amikor már bekövetezett valamilyen incidens
  • jogosulatlan adathozzáférés
  • esetleg adatszivárgás,
  • kiderül, hogy nincsenek naplóállományok,
  • nem szól a szerződés incidenskezelésről vagy az adatok biztonságos törléséről.
 •  megváltozott a felhőszolgáltató működése, gazdasági helyzete vagy akár a jogszabályi környezet is.

 

FONTOS, hogy a kiköltözést már a beköltözéskor megtervezzük!

Mindezek miatt még a felhőbe költözés előtt el kell gondolkodni azon, hogy hogyan fogja a szervezet kezelni a felhőből való kiköltözést. Legtöbben itt követik el az első és komoly hibát, mivel annak a megtervezése, hogy egy szervezet hogyan költözteti ki az adatait, szolgáltatásait és informatikai rendszereit a felhőből, alapvetően attól függ, hogy odafigyelt-e erre a lehetőségre a felhőszolgáltatás szerződésének megkötésekor, vagy sem.

 

A szolgáltatási szerződés itt is kiemelten fontos!

A felhőszolgáltatás egyik kulcseleme a szerződés. A szerződéskötést megelőzően azonban mérlegelni kell számos kockázatot, köztük azokat is, melyek kezelése akkor lesz rendkívül fontos, ha egyszer úgy dönt a szervezet, hogy nem szeretné a továbbiakban a szolgáltatást igénybe venni.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter