2016-06-15

Tízből négy vállalattól kiszivárognak az adatok

 

A magyar vállalatok 40 százalékától szivárogtak ki érzékeny adatok az elmúlt egy évben, a kis és középvállalkozások a nyilvánvaló veszély ellenére sem tesznek semmit – derül ki a Compliance Data Systems Kft. felméréséből.

 

Adatszivárgási esetről a magyar vállalatok 40 százaléka számolt be a Compliance Data Systems Kft. felmérésében. Az ezernél több főt foglalkoztató vállalatok esetében szinte kivétel nélkül kezelték valamilyen módszerrel a szivárgási eseményeket, a kis és közepes nagyságú vállalatok negyed-ötöde semmilyen intézkedést nem kezdeményez.

Az elveszett céges notebookok aránya két év alatt megduplázódott, a céges telefonoké viszont csökkent. Továbbra is jelentős mértékben számoltak be hálózaton kiküldött céges adatokról, melyeknek nem, vagy csak titkosítva szabadott volna elhagyni a vállalat kapuit. A nagyvállalatok több felderített adatszivárgást megkísérlő esetről számoltak be, mint a kis és középvállalatok együttesen.

A vállalatok felénél használnak olyan mobiltelefont vagy tabletet, mely a munkavállaló tulajdonát képezheti. A tavalyi válaszokhoz hasonlóan ezen készülékek használatára leginkább a nagyvállalatoknál (75%) vezettek be valamilyen szabályzást, míg ugyanez csupán középvállalatok feléről mondható el. A válaszadó nagyvállalatok esetében nagymértékben növekedett az adatszivárgás elleni megoldás (DLP szoftver) használata, közel a felük már rendelkezik ilyen védelemmel. A kis és közepes vállalatok csak 5-10%-a használ ilyen megoldást.

A DLP megoldásokkal elsősorban a végponti (USB, CD/DVD) és az email forgalmat ellenőrzik, míg a webböngészőn, mobil eszközökön, fájlszervereken és a felhőalkalmazásokon keresztüli adatszivárgás elleni védelem elenyésző mértékben használt. Ugyanakkor a felhőalkalmazások használata jelentős mértékben (akár 50%-al is) növekedett és válaszadók csak kevesebb mint 40% zárja ki felhőszolgáltatások használatát.

 

ICT Európa Network Kft. - A költséghatékony informatikai megoldások szállítója

  • http://icteuropa.hu/informatikai-szolgaltatasok
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
  • +36-30-588-1322

Forrás: www.piacesprofit.hu

Szerkesztette: Lovász György ICT Európa, dr. Termel Balázs ICT Európa

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter