Visszaigényelhetővé válhat a behajthatatlan követelés áfája 2020-tól

 Hírek / Hírek / Visszaigényelhetővé válhat a behajthatatlan követelés áfája 2020-tól

Legújabb bejegyzéseink

Visszaigényelhetővé válhat a behajthatatlan követelés áfája 2020-tól
A nyári adócsomagot az Országgyűlés elfogadta, és az egyik legfontosabb változások közé sorolható, hogy a behajthatatlan követelések áfa tartalma visszaigényelhető lesz 2020. január 1-től a magyar cégek számára.

  

Az Európai Unió Bírósága (EUB) számára már egy ideje egyértelművé vált, hogy Magyarország uniós jogot sért azzal, hogy nem engedélyezi ezen áfa visszaigénylését, ezért az EUB presszionálása is közrejátszott a törvény módosításában.

A jelenlegi magyar szabályozás alapján, ha a vállalkozások áfával növelt számláját nem egyenlítették ki a vevők és a behajtás is sikertelen volt; a követelést a kifizetett áfával együtt veszteségként kell elszámolni, azaz az adóhatóság a befizetett áfát ezen ügyletek esetén is megtartja. A mostani módosítás várhatóan a magyar vállalkozások jelentős hányadát pozitívan érinti.

Az érintett vállalkozásoknak abban az esetben van lehetőségük az adó visszaigénylésére 2020. január 1-jétől, ha a követelés behajthatatlan, azaz, ha a vevő végrehajtás alatt áll, és bizonyítani lehet, hogy a követelést nem vagy csak részben lehet behajtani; vagy ha a kötelezett felszámolás alatt áll, és szintén igazolható, hogy a követelésre nincs fedezet.


A visszaigénylést megnehezíti a sok  jogi és adminisztrációs feltétel, melyeknek együttesen kell teljesülniük:

 

  • az áfa csak független felek közötti ügylet esetén igényelhető vissza;
  • a vevőt előzetesen írásban értesíteni kell;
  • egyik fél sem állhat csőd-, felszámolási, vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt;
  • a vevő nem szerepelhet a nagy összegű adóhiánnyal érintett adózók listáján az eredeti gazdasági ügylet időpontjában és az azt megelőző 1 évben, illetve adószáma sem lehet törölt az eredeti gazdasági ügylet időpontjában;
  • az eredeti ügylet esedékessége óta legalább 1 év eltelt;
  • az ügylet ellenértéke más módon nem térült vagy térül meg;
  • a bevallással egyidejűleg nyomtatványon kell az adóhatóság részére nyilatkozni az adóalap-csökkentés összegéről, valamint a vevő nevéről és adószámáról.

  • A feltételek egyértelmű teljesülése esetén, jelentős áfa összegnél még a várható adóhatósági ellenőrzést is kockáztatva érdemes lesz élni a törvényi lehetőséggel és önellenőrzés keretében visszakérni a behajthatatlan követelések áfáját.

      

     


    Készítették:

     

    Botykai Flóra 270

     


    Botykai Flóra

     


    és

     

    Mirkóczky Míra 270


    Mirkóczky Míra

     

    A fent leírtak a szerző véleményét tükrözik, azok nem minősülnek jogi, adózási vagy számviteli kérdésben adott tanácsadásnak. Továbbá nem minősül a jogszabályok hivatalos értelmezésének, kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak.


    if facebook 317746
    Twitter
    if linkedin 317735

    Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


    ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
    •   1117 Budapest,
          Fehérvári út 50-52.
          (Dexagon Irodaház 3. em.)
    •   +36-1-33-44-279
    •   +36-1-29-90-474
    • info@icteuropa.hu

    Magunkról

    Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.