Csoportos adózást érintő változások a társasági adóban

 Hírek / Hírek / Csoportos adózást érintő változások a társasági adóban

Legújabb bejegyzéseink

Csoportos adózást érintő változások a társasági adóban
Olyan belföldi illetőségű adózónak minősülő gazdasági társaságok, akik között legalább 75 %-os arányú szavazati többséggel rendelkező kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, és megfelelnek a további törvényi feltételeknek, választhatják a csoport szintű társasági adózást.

  


A 2019-es nyári törvénymódosítás a csoportos társasági adózás alkalmazásának szabályait is érintette. A változás egyszerűsítéseket, értelmező jellegű pontosításokat határoz meg:

 

  • a tagok azonos pénznemben való könyvvezetésének feltétele eltörlésre került
  • év közben alakuló társaság esetén nem szükséges megvárni a csatlakozással a meglévő csoport következő adóévének első napját, vagyis csoporttagként is létrejöhetnek (a csoporttagság többi feltételének teljesítése esetén) a táraságok
  • a tagoknak csak a csoportképviselő felé kell az egyedi adóalapjukról nyilatkozni, így eltörlésre kerül az adóhatóságok felé előírt nyilatkozattételi kötelezettség. Az adóhatóság felé csak a csoportképviselőnek kell tagonkénti bontásban adatot szolgáltatni az egyedi adóalapokról
  • adófizetési könnyítés nem engedményezhető a tagok számára
  • a csoportból való kilépés esetén a kilépett társaság lesz jogosult a csoport korábban fel nem használt fennmaradó adókedvezményeire, amennyiben annak feltételeit ő vállalta és teljesíti azokat
  • ha a csoporttagság megszűnését kiváltó esemény nem az üzleti év utolsó napjára esik, akkor a megelőző üzleti év utolsó napja lesz a megszűnés napja
  • az adóalany a kamatlevonási korlátot a tagok összesített kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés előtti adóévi eredménye (EBITDA) alapján határozza meg és az összesített nettó finanszírozási költsége tekintetében alkalmazza (figyelembe véve a 939 810 000 Ft értékű korlátot is). A csoportszinten le nem vonható nettó finanszírozási költség a csoporttagok EBITDA-ja arányában kerül megosztásra.
  • a fentieken túl továbbá tisztázásra kerültek a jövedelem (nyereség-) minimum alkalmazásának feltételei, illetve a tagság feltételeinek nem teljesítése esetén alkalmazandó szankciók és következmények, valamint a létrehozásakor előírt adóelőlegek kedvezményezett célra történő felajánlásnak szabályai.
  •  

     


    Készítette:

     

    Kerék Vivien 270


    Kerék Vivien

     

     


    A fent leírtak a szerző véleményét tükrözik, azok nem minősülnek jogi, adózási vagy számviteli kérdésben adott tanácsadásnak. Továbbá nem minősül a jogszabályok hivatalos értelmezésének, kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak.


    if facebook 317746
    Twitter
    if linkedin 317735

    Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


    ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
    •   1117 Budapest,
          Fehérvári út 50-52.
          (Dexagon Irodaház 3. em.)
    •   +36-1-33-44-279
    •   +36-1-29-90-474
    • info@icteuropa.hu

    Magunkról

    Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.