Jelentősen változik a KATA adózás, megéri-e az átalányadó?

 Hírek / Hírek / Jelentősen változik a KATA adózás, megéri-e az átalányadó?

Legújabb bejegyzéseink

Jelentősen változik a KATA adózás, megéri-e az átalányadó?

Rekord gyorsasággal született meg az az új törvény, amely a kisadózó vállalkozók tételes adójának, népszerűbb nevén a KATA-nak az új szabályait tartalmazza. A jogalkotó ezúttal nem a meglévő jogszabályt módosítja, hanem egy teljesen új jogszabályt szentel ennek az adónemnek.

 

Szakértőnk véleményét olvashatják még további oldalakon:

 

Index: Ide kattitva

HVG.hu: Ide kattintva

Pénzcentrum: Ide kattintva  

Világgazdaság: Ide kattintva

444.hu: Ide kattintva 

 

Az alábbiakban összefoglaljuk az új szabályozás lényegesebb pontjait:

 

• A korábbi szabályozással ellentétben az alanyi kör, akik jogosultak a KATA választására, sokkal szűkebb, ugyanis a továbbiakban csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók alkalmazhatják a KATA adózást.
• Az új szabályok szerinti adózás választását be kell jelenteni a NAV részére és a bejelentést követő hónap első napjával jön létre.
• A törvény hatályba lépését követően, 2022. augusztus 1-jétől van lehetőség a bejelentésre, ebben az esetben szeptember 1-jétől alkalmazhatóak a KATA szabályok.
• Azon vállalkozók, akik 2022. Szeptember 25-ig megteszik a bejelentést, szintén alkalmazhatják szeptember 1-jétől az új szabályokat.
• Vannak olyan kizáró tényezők, melyek esetében a KATA nem választható, így pl. abban az esetben, amennyiben az adózó saját tulajdonú ingatlan bérbeadást, üzemeltetést végez és abból bevételt szerez vagy törölték az adószámát.
• A megszűnési okok közül érdemes kiemelni, hogy abban az esetben is megszűnik a KATA alanyiság, amennyiben az adózó kifizetőtől is szerez bevételt. Ennek okán a többi feltételnek egyébként megfelelő adózók széles köre eshet ki a KATA adózás alól. Kivételt képeznek ezen szabály alól a taxisok.
• A bevételi keretösszeg 18 millió forintra emelkedik. Abban az esetben, ha ezen keretösszeget túllépi az adózó, úgy 40% mértékű különadó fizetésére lesz kötelezett. A jelenleg hatályos 40% mértékű különadót az új szabályok hatályba lépése miatt oly módon kell meghatározni, hogy a KATA fizetéssel érintett hónapok és 1,5 millió forint szorzatát meghaladó rész után kell fizetni.
• A tételes adó mértéke 50 ezer forint
• A kisadózó adóalanynak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyből az adófizetési kötelezettsége ellenőrizhető.
• Részletes szabályokat tartalmaz a jogszabály arra vonatkozóan, hogy miként kell eljárni az áttéréskor, mely bevételeket, költségeket, adóalapra hatással lévő tételeket miként kell figyelembe venni az adófizetési kötelezettség megállapításakor. Mindenképpen érdemes ezen szabályokra is figyelemmel lenni, ha valaki a jogosultság megléte mellett a KATA adózást kívánja alkalmazni.

Közel 4 milliót is bukhat évente, aki KATA helyett Átalányadózásra kényszerül váltani

Tekintettel arra, hogy több százezres nagyságrendű lehet az az adózói kör, akik az új szabályok miatt kiesnek a KATA adónem alól, kérdés, hogy számukra megfelelő alternatíva-e az átalányadózás választása. 2022. év vonatkozásában az átalányadózás választására a jogszabály tervezet 2022. október 31-ig biztosít lehetőséget. A bejelentéshez szükséges nyomtatványt a NAV augusztus 15-ig teszi közzé a jelenleg ismert menetrend szerint. Több milliós jövedelemtől eshetnek el az áttérni kényszerülők –hívja fel példaszámításában a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.


Melyek az alapvető lényegi különbségek a két adózási forma között?

 

Kepernyofoto 2022 07 12 15.34.56

 

Példaszámítás: magas bevétel esetén.

 

Kepernyofoto 2022 07 12 15.35.50

 

*az átalányadó esetében a 40% mértékű költséghányad figyelembe vételével számoltunk, főállású egyéni vállalkozót feltételezve.

A fentiekből látható, hogy magas jövedelem esetén az átalányadózás mellett az adókötelezettség jelentősen magasabb, mint KATA esetén. Az új törvény elfogadásával 17 400 000 Ft maradna a KATA-s vállalkozónál, szemben az átalányadózó vállalkozásokkal, ahol ugyanakkora árbevétel mellett mindössze 13 536 000 Ft.

A fenti példa természetesen nem számol azzal, ha pl. KATA esetén 40% mértékű különadó fizetése is felmerül, vagy az átalányadózó egyéni vállalkozó nem főállású, így minden esetben az eset összes körülményei alapján kell megítélni a helyzetet, de valószínűsíthető, hogy sok esetben az átalányadózás választása jóval terhesebb lesz az adózókra – állapítja meg Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.