fbpx

KATA: augusztus 31. utáni teljesítések esetén erre nagyon figyelni kell!

 Hírek / Hírek / KATA: augusztus 31. utáni teljesítések esetén erre nagyon figyelni kell!

Legújabb bejegyzéseink

KATA: augusztus 31. utáni teljesítések esetén erre nagyon figyelni kell!

Az új KATA jogszabály megjelenése óta sokan keresik azokat a lehetőségeket, amellyel a KATA élettartama egy kicsit „meghosszabbítható”, ami a céges partnereknek történő számlázást illeti. Ezzel kapcsolatban merült fel több fórumon az a kérdés, hogy kiszámlázhatóak – e előre az év hátralévő időszakára vonatkozó teljesítések, tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint az augusztus 31. napjáig kibocsátott bizonylat alapján járó díj még a jelenlegi szabályok hatálya alatt járó bevételnek minősül. Erre egy esetben van lehetőség, de az esetben figyelni kell a rendeltetésszerű joggyakorlásra – hívja fel a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

 

Cikkünk az alábbi oldalakon is olvasható:

Origo

Tőzsdefórum

Világgazdaság

Újhírek

Piac és Profit

Haszon.hu

 

 

A fenti kérdés valóban sokakat érinthet, akár könyvelő, bérszámfejtő, nyelvoktató és egyéb tanácsadó, stb… katás vállalkozásokat. Amire ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet: hogy főszabály szerint a teljesítést megelőzően teljesített kifizetés előlegnek minősül, amelyet követnie kell egy végszámlának a teljesítést követően. Mivel a teljesítés augusztus 31. után lesz, akkor már nem fog élni a KATA-s vállalkozás, ami az előleg számlát kibocsátotta, így végszámlát sem fog tudni kiadni – mutat rá Dr. Korponai Babett. Ez az opció tehát nem életszerű. Más a helyzet, ha egy számlát állítunk ki, amivel kapcsolatban már volt teljesítés augusztus 31. előtt és például 90 napos fizetési határidőt jelölünk meg. Ez esetben nem számít, hogy mikor folyik be a pénzünk, mert a megbízás teljesítése már megtörtént.


Mikor lehet mégis augusztus 31. utáni időszakra vonatkozó teljesítéssel kapcsolatosan cégek számára előre számlázni?


Amennyiben ún. elszámolási időszakos szolgáltatásról vagy termékértékesítésről van szó, az előre számlázás valós opció lehet. Ugyanakkor, érdemes figyelemmel lenni az adózás rendjéről szóló törvény alapelvi rendelkezéseire is, mely szerint: “Az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. Az adótörvények, önkormányzati rendeletek alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése [A rendeltetésszerű (célhoz kötött) joggyakorlás követelménye (joggal való visszaélés tilalma)]”.

Így tehát abból a megfontolásból előre számlázni (jelen esetben augusztus 31. utáni teljesítés esetén), hogy megpróbáljuk megkerülni az adójogszabályokat, erősen kifogásolható lehet – hangsúlyozza Dr. Korponai Babett, ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

  • ICT Logok Holding 230
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.

Update cookies preferences