Többet várnak jogi szolgáltatójuktól a hazai KKV vezetők!

 Hírek / Hírek / Többet várnak jogi szolgáltatójuktól a hazai KKV vezetők!

Legújabb bejegyzéseink

Többet várnak jogi szolgáltatójuktól a hazai KKV vezetők!

A cégvezetők szeretnének, ha proaktívabb és gyorsabb válaszokat adna a jogi szolgáltatójuk, bár kevés cégnek van állandó ügyvédi megbízása– derül ki az ICT Legal, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda által készített friss felmérésből. Magyarországon, a KKV szektorban működő cégek tulajdonosait, vezetőit kérdeztük meg arról, hogy milyen általános elvárásaik valamint tapasztalataik vannak a jogi szolgáltatójuk által végzett munkáról az együttműködésük során.

 

Felmérésünk elején, rögtön arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan, mi alapján választanak ügyvédet illetve jogi szolgáltatót a vállalkozások. A válaszokból kiderült, hogy kicsivel több, mint 46 százalékuk ajánlás vagy valamilyen régi ismertség alapján döntenek cégük ügyvédi partneréről. Szakmai felkészültség, tapasztalat alapján mindössze a cégvezetők 34 százaléka választ ügyvédet.

 

kkv1

A vállalkozások 34 százalékának egyáltalán nincs jogi partnere, sőt feltétlen ismertsége sem. A válaszadók közel 62 százalékának van állandó ügyvédi kapcsolata és ebből mindössze 37 százalékuknak van állandó folyamatos, havi megbízása is jogi partnerével.

 

kkv2

 

Általában társasági és cégjog (21,8%), gazdasági, kereskedelmi jog (17,5%), munkajog (16,5%), adósságrendezés (12,9%) kapcsán fordulnak szolgáltatójukhoz a cégvezetők. Érdekesség, hogy a céget érintő fontosabb törvényi változásokról a válaszadók majdnem 32 százaléka a könyvelőtől vagy a könyvvizsgálótól értesül, mindössze 20,5 százalékuk az ügyvédtől. Még az interneten is többen tájékozódnak a cégüket érintő változásokról, mint az ügyvédtől, hiszen a válaszadó 27 százaléka jelölte meg ezt a kategóriát. Feltűnő adat, hogy a válaszadók 57 százaléka nem emlékszik arra, hogy mi volt az utolsó jogszabályi változás, amire az ügyvédjük hívta volna fel a figyelmet.

 

 

kkv3

 

 

kkv4

 

 

A munkaszerződés sablonokat az elmúlt egy évben mindössze a cégek 59 százaléka frissítette a jogi szolgáltatójával. A fontosabb szerződéskötések előtti megbeszélésekre a cégek kicsivel több mint 50 százaléka viszi magával jogi partnerét. A felmérésben részt vett cégek 51 százalékának nem volt peres ügye az elmúlt 10 évben. Az ügyvédi megbízások viszonylag stabil lábakon állnak, hiszen a megkérdezettek több mint 65 százaléka már öt éve dolgozik együtt partnerével.

 

kkv5

 

 

kkv6

 

 

kkv7

Arra a kérdésre, hogy mit hiányolnak az ügyvéddel történő együttműködéssel kapcsolatosan, a gyorsabb válaszadást (17,4%), a proaktivitást (13,7%) jelölték meg a legtöbben.

Érdekes, hogy a pontosság, precizitás is felkerült a válaszok közé (7,7%), és mindössze csak 3,8 százalékuk válaszolta azt, hogy elvárná partnerétől azt, hogy időben, előre jelezze a fontosabb, cégüket érintő törvényi változásokat.

 

 

kkv8

 

 

Felmérésünk során 76 cégvezető (árbevételt tekintve 300Mft-tól 10Mrd Ft-ig) adott választ a kérdésinkre.

A 2022-es teljes jogi felmérés ereményeit itt töltheti le



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.