fbpx

Érdemes figyelni: munkavállaló is fizethet azután a karácsonyi ajándék után, amit kap!

 Hírek / Hírek / Érdemes figyelni: munkavállaló is fizethet azután a karácsonyi ajándék után, amit kap!

Legújabb bejegyzéseink

Érdemes figyelni: munkavállaló is fizethet azután a karácsonyi ajándék után, amit kap!

Jön a szokásos céges ajándékozás és a karácsonyi rendezvények időszaka. Az energiaáremelkedés és magas inflációs környezet miatt a szokásosnál is nagyobb költségekkel számolhatnak a vállalatok. Fontos figyelni arra milyen ajándék vagy rendezvény után mekkora mértékű adót és kinek kell bevallani és megfizetni, valamint mi adható adómentesen – hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

3 perces olvasmány

 

Természetesen az első kérdés, hogy mit lehet adómentes adni?

A magyar adórendszerben a céges adómentes juttatások tekintetében nem sok lehetősége van a vállalatoknak.

Adómentes adóható juttatás lehet például: egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeum látogatási lehetőségek, cirkusz belépők, színház vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek vagy jegyek.

Fontos figyelemmel lenni arra, hogy az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege (idén 200 000 Ft), illetve, hogy nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható.


Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége merülhet fel még a munkavállalónak is. Ugyanis egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (ez idén 20 000 Ft) adhat ajándékot a munkavállalónak, melynek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15% Szja-t és 13 % szociális hozzájárulást kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak. Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható, idén 50 000 Ft-ig, szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül és így szja-t (15%) és társadalombiztosítási járulékot (18,5%) kell a munkavállalónak megfizetnie – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ez esetben a munkáltatónak is felmerül még szociális hozzájárulási kötelezettsége.


Az átlagos karácsonyi rendezvények (vacsora és buli) reprezentációs alkalomnak minősülnek, így a cégeknek a szokásos piaci értéknek a 1,18-szorosa után 15% Szja-t és 13% szociális hozzájárulást kell megfizetnie.

 

A munkavállalók közötti ajándékozás

Sok cégnél szokás, hogy a munkatársak különböző ajándékokkal meglepik egymást. Az Szja törvény értelmében ezen ajándékozás teljesen adómentes, mindaddig, amíg az ajándék nem valamiféle ügylet ellenértékeként szolgál (szolgáltatásnyájtásra vagy termékértékesítésre, illetve ezekkel összefüggésben történik), hiszen akkor már nem beszélhetünk adómentességről – figyelmeztet az ICT Európa Finance Zrt. szakértője.

 

Szakértőnk közleménye a témával kapcsolatosan az alábbi oldalakon is olvasható:

Híradó.hu

Origo

HR Portál

Pénzcentrum

Piac és Profit

 

Keressen minket bizalommal! Tanácsadóink rendelkezésére állnak!

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, forduljon hozzánk a lenti kapcsolati űrlap kitöltésével és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot! 

 

if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

  • ICT Logok Holding 230
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.