VÁLTOZÁSOK AZ ADÓMENTES LAKÁSCÉLÚ MUNKÁLTATÓI TÁMOGATÁS RENDSZERÉBEN

 Hírek / Hírek / VÁLTOZÁSOK AZ ADÓMENTES LAKÁSCÉLÚ MUNKÁLTATÓI TÁMOGATÁS RENDSZERÉBEN

Legújabb bejegyzéseink

VÁLTOZÁSOK AZ ADÓMENTES LAKÁSCÉLÚ MUNKÁLTATÓI TÁMOGATÁS RENDSZERÉBEN

2016.08.01-től a személyi jövedelemadó törvény egységes szerkezetben tartalmazza az adómentesség feltételeit, valamint a támogatással kapcsolatos rendelkezéseket.



 
A személyi jövedelemadóról szóló törvény 9. pontja kibővül, a 9.3.4. alponttal.

Együttköltöző, együttlakó családtagoknak minősülnek a fenti időponttól jövedelmüktől és életkoruktól függetlenül a támogatást igénylő munkavállaló Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói a testvér kivételével, továbbá élettársa és annak közeli hozzátartozói a testvér kivételével, feltéve hogy a lakáscélú munkáltatói támogatással, munkáltatói lakáscélú hitellel érintett lakásba együtt költöznek be vagy ott életvitelszerűen együtt laknak.

 

2016. augusztus elsejétől három együttköltöző/együttlakó családtag esetében a méltányolható lakásigénynek az az ingatlan felel meg, mely legfeljebb négy lakószobával rendelkezik. Korábban 3 fő esetén maximum 3,5 szoba volt méltányolható. Változás továbbá, hogy minden további személy esetében egy lakószobával nő a méltányolható lakásigény mértéke (a korábbi félszoba/fő helyett).

 

Szigorítás

A szoba definíciója is módosításra került, az új előírások értelmében lakószoba az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, de – a meglévő, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 négyzetméter, legalább egy 2 méter széles – ajtó és ablak nélküli – falfelülettel rendelkezik. A korábbi szabályozás szerint csak a 12 négyzetmétert meghaladó helyiség számított szobának (6-12 nm közötti helyiség félszobának minősült). Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, csak abban az esetben kell két szobaként figyelembe venni, amennyiben alapterületük együtt meghaladja a 60 négyzetmétert.

 



Az adómentesen adható lakáscélú támogatás mértéke nem változott:

A vételár, a teljes építési költség vagy a korszerűsítés, akadálymentesítés költségének 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adható.

 

Forrás: Kis Gábor, Finacont

A cikk megjelenését jóváhagyta Lovász György ICT Európa Holding Zrt; Dr. Termel Balázs ICT Európa Holding Zrt


if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.