Gépjárműadó: mi is a teendőnk 2021-ben? Mit jelent a gépjármű-tulajdonosok számára az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átveszi az adóztatást?

 Hírek / Hírek / Gépjárműadó: mi is a teendőnk 2021-ben? Mit jelent a gépjármű-tulajdonosok számára az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átveszi az adóztatást?

Legújabb bejegyzéseink

Gépjárműadó: mi is a teendőnk 2021-ben? Mit jelent a gépjármű-tulajdonosok számára az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átveszi az adóztatást?

Megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény, mely több pontban is érinti a gépjárműadó adóztatásának kérdését.

Az adó kivetésével, beszedésével és az esetleges ellenőrzések esetében 2021.01.01.-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az illetékes szerv, még ezt megelőzően az illetékes önkormányzat.

 

A fontosabb határidők és teendők

2021.01.15. - az önkormányzatok adatot szolgáltatnak a NAV felé

Az önkormányzatok adatot szolgáltatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a nyilvántartott adómentes gépjárművek forgalmi rendszámáról, a gépjárművek üzembetartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, a mentesség jogcíméről. Így a gépjármű tulajdonosának / üzembentartójának plusz teendője nincs. Ha 2021-ben új mentességet szeretnénk igénybe venni, vagy szüneteltetést, adókedvezményt szeretnénk kérni, akkor a megfelelő nyomtatvány (GJADO) kitöltésével és Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz történő benyújtásával ezt meg tudjuk tenni.

 

2021. február közepe - határozatok kézbesítésének kezdete

Megkezdődik a gépjármű adóról szóló határozatok kézbesítése a tulajdonosok / üzembentartók felé. Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek esetében a cégkapura érkezik a határozat, míg ellenkező esetben postai úton történik a kézbesítés. Érdemes megvárni a határozatot, mert fontos, a változással kapcsolatos információkat fog tartalmazni a levél. 2022-től azonban már csak egy értesítés érkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

 

2021. április 15. - gépjárműadó előleg első féléves összeg fizetési határideje

Fontos változás, hogy még korábban a gépjárműadót forintra pontosan állapította meg az illetékes önkormányzat, és forintra pontosan is kellett megfizetni, addig 2021.01.01.-től a forintra pontosan megállapított gépjárműadó összegét ezer forintra kerekítve kell megfizetni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiküldött határozatokban a féléves összegek ezer forintra kerekítve kerülnek meghatározásra.

 

2021. szeptember 15. - gépjárműadó előleg második féléves összeg fizetési határideje

 

Mi a teendő, ha a gépjármű adó tekintetében túlfizetésünk volt 2020.12.31.-én?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az önkormányzatoknál fennálló túlfizetést nem veheti figyelembe, mert a hatásköre csak 2021.01.01.-től terjed ki erre az adónemre. A 2021 előtti időszakra eső visszatérítésekhez, a túlfizetések kiutalásához egy visszatérítési kérelmet kell benyújtani az illetékes önkormányzathoz.

 

Mikor, hol és hogyan intézkedjünk, ha a gépjármű tulajdonosa / üzembentartója megváltozik?

Az adásvételi szerződés megkötésének keltétől számított 15 napon belül eleget kell tennünk a bejelentési kötelezettségünknek, mind vevői, mind eladói oldalról.

A jelenlegi járványügyi helyzetben a gépjárművel kapcsolatos ügyintézés (pl. forgalmi engedély átíratása, cseréje, pótlása, stb.) csak és kizárólag előzetes időpontfoglalással történik az illetékes Kormányablakoknál. Az időpontfoglalás történhet online és telefonon (1819) is. Az ügyfélszolgálatokon az előírt óvintézkedéseket be kell tartani, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni a Kormányablakok honlapján.

 

 

 



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.