Építőipari vállalkozások figyelem! Készüljünk fel az Üvegkapura!

 Hírek / Hírek / Építőipari vállalkozások figyelem! Készüljünk fel az Üvegkapura!

Legújabb bejegyzéseink

Építőipari vállalkozások figyelem! Készüljünk fel az Üvegkapura!

A 700 millió forintot elérő vagy azt meghaladó becsült értékű építőipari kivitelezési tevékenységet megvalósító közbeszerzési beruházásokat a Kormány a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer (Üvegkapu) alkalmazási körébe tartozónak minősítette a 510/2021. (IX. 3.) Korm. rendelettel. Ezt azt jelenti, hogy az érintett beruházások csak az Üvegkapu használatával végezhetők. A témáról Dr. Zsidi Roland az ICT LEGAL, Dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, partnere tartott előadást a Magyar Állványépítők Egyesülete konferenciáján.

De mi is az az Üvegkapu? Mi a célja? Kit és hogy fog érinteni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

 

Cél és előzmények


A rendszer létrehozásának kiemelt célja az építőipar fehérítése, a fővállalkozói-alvállalkozói kapcsolatok nyomonkövethetőségének, áttekinthetőségének javítása, az építőipari kivitelezési tevékenységhez kapcsolódó magatartások jogszerűségének elősegítése, a jogszerűtlen foglalkoztatás elleni fellépés. Áll a törvényi indokolásban.


Fontos adalék a témához egy 2021. márciusában bevezetett jogszabályváltozás (2020. évi CXXXV. törvény), melynek eredményeképp a munkaügyi ellenőrzés szabályai szigorodtak.
A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság valamennyi foglalkoztatási helyszínen külön engedély és előzetes értesítési kötelezettség nélkül helyszíni ellenőrzést tarthat. Amennyiben a hatóság azt állapítja meg, hogy a foglalkoztató a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget a bírság mellett a jogviszony kezdetét a szabályszegés megkezdésétől visszamenőleg számított harmincadik naptól állapítja meg.


Ez azt jelenti tehát, hogy a bírságon túl a hatóság előírja, hogy a feketén foglalkoztatott munkavállalót visszamenőlegesen köteles bejelenti a foglalkoztató (a hatóság döntése alapján, de legalább egy hónapra, a minimálbér mértékééig), amely időszakra a kötelező járulékokat meg kell fizetni utána. Az Üvegkapu véleményem szerint ezen ellenőrzés hatékonyságát is hivatott elősegíteni a fenti célok mellett.

 

Módszer


Az Üvegkapu a gyakorlatban egy fizikai beléptetőrendszer lesz (mely lehet beléptetőkapu, beléptetőpont, vagy a beléptetést biztosító alkalmazás egyaránt), gyakorlatilag

az egyetlen belépési pont a kivitelezés helyszínén.


Ez ad lehetőséget egy valós idejű nyilvántartás vezetésre, mely

folyamatosan rögzíti a foglalkoztatottak, és a vendégek építési munkaterületre való be- és kilépésének adatait, és a szakhatóságok részére ezen adatokhoz hozzáférést biztosít.


Valamennyi foglalkoztató (tehát üvegkapu köteles kivitelezés helyszínen bármilyen munkát, résztevékenységet végző vállalkozás) köteles a rendszerben regisztrálni, amelyet követően kezdheti meg a tevékenységét is a kivitelezésen. A foglalkoztató köteles rögzíteni és frissíteni a foglalkoztatottak nevét, adóazonosító jelét, szakági tevékenységét és az azonosító eszközének egyedi azonosítóját.


Felhívom a figyelmet a jogszabály fogalomhasználatára, amely foglalkoztatottról beszél (és nem munkavállalóról): „ (…) építési munkaterületén munkavégzés céljából tartózkodásra jogosult, a vállalkozó kivitelezővel vagy a kapcsolódó tevékenységet végző vállalkozással bármely munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy”


Ez alapján tehát a foglalkoztatónak nem csak a munkavállalóit, hanem bármilyen „munkavégzésre irányuló jogviszony” keretében megbízott személyt is köteles bejelentenie, ami alatt tehát nem csak a munkavállalókat, hanem az alvállalkozókat (alvállalkozók munkavállalóit) is érteni kell.

A működő üvegkapu esetén automatikus adatrögzítés történik, tehát az áthaladással megtörténik az adott személy adatainak rögzítése, amely adat automatikusan továbbításra kerül a szakhatóságok, azaz az állami adóhatóság; a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság és az építésfelügyeleti hatóság részére.


Felkészülés


Az Üvegkapu bevezetés 2022. január 1. napjától lép életbe, azonban csak a törvény hatályba lépését követően megindult közbeszerzés köteles építőipari kivitelezési tevékenységek esetén.


A másik fontos dátum 2022. július 1. napja, ugyanis az Üvegkapu alkalmazásával kapcsolatos szankcionálásra csak ezt követően kerülhet sor.


Hatások


Az Üvegkapu jelenlegi alkalmazási köre még szűknek mondható, azonban véleményem szerint csak idő kérdése, hogy annak alkalmazási körét fokozatosan kiterjesszék, ami két irányú lehet; a közbeszerzési értékhatár csökkentésével, ill. a nem közbeszerzés köteles beruházások irányába.


Mit tehet Ön és a cége?


A jogszerű működés az eddig nem, vagy nem teljesen így működő cégeknél jelentős többletköltséget okoz. Ezen költségek csökkenése, ill. mérséklésével biztosítható egyfajta versenyelőny; ezt egy megfelelő foglalkoztatotti struktúra (pl munkaidőkeret alkalmazása) vagy megfelelő adóalanyiság választása (pl KIVA) által jelentősen erősíthető.


A bejegyzést készítette:

 

Zsidi Roland 1

Dr. Zsidi Roland vezető ügyvéd, partner
ICT LEGAL, Dr. Termel Ügyvédi Iroda

 

 

 

 

 

 

 

 

 



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.