Jelentős kockázatokat eredményező hibák lehetnek a könyvelésben! - Videó

 Hírek / Hírek / Jelentős kockázatokat eredményező hibák lehetnek a könyvelésben! - Videó

Legújabb bejegyzéseink

Jelentős kockázatokat eredményező hibák lehetnek a könyvelésben! - Videó

Közeledünk a 2022-es pénzügyi év zárásához, ezért fontos odafigyelni arra, hogy milyen jelentős kockázatokat eredményező hibák lehetnek a könyvelésben!
A mai világban a vállalkozások számára sok mindenben rejlik kockázat: abban is, hogy határidőn belül tegyenek eleget adófizetési kötelezettségeiknek. Cégvezetőként dönthet úgy, hogy ennek határidőben tesz eleget, ilyen esetben nincs kockázat. Azonban, ha figyelmen kívül hagyja a törvény által előírt határidőket, döntésének következménye lesz, ugyanis késedelmi pótlékra és bírságokra számíthat.

 

Milyen kockázatok merülhetnek fel tehát?

Az adóbírság, mulasztási bírság vagy a késedelmi pótlék senki számára nem meglepő következmények. Az adókedvezmény kapcsán is felmerülhetnek kockázatok: vannak az adókedvezményekhez kapcsolódó értékhatárok, amit sok esetben figyelmen kívül hagynak a cégek, esetleg a tulajdonosi szerkezetre nem megfelelően figyelnek, ezek mind befolyásolhatnak egy adókedvezmény elbírálását, így adókedvezményektől eshetnek el, vagy jogtalanul vehetnek igénybe kedvezményt.

A napi teendők során sokan megfeledkeznek arról is, hogy nem csupán a NAV bírságolhat. Például az önkormányzatok, KSH, a NÉBIH és egyéb szervezetek számára is adatszolgáltatási kötelezettségek állhatnak fenn. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy a könyvelő eleget tegyen az adatszolgáltatási kötelezettségeknek és megfelelően tájékoztassa az ügyfelet.

 

Mit nyerhet cége azzal, hogy kockázatát megpróbálja minimalizálni?

- Stabil, jól működő vállalkozás
- Könnyebb tervezés
- Hitelfelvétel, pályázási lehetőségek
- Adóelőnyök, adóoptimalizálás

 

Ezek a tényezők, presztízst, biztonságot jelentenek a vállalkozás számára, új lehetőségeket tárnak fel és akár könnyebben, kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez.

 

Miben rejlik az igazi kockázat?

Számlázás​

A számla, a hozzá kapcsolódó szerződés és teljesítési igazolás egy igazi egységet kell, hogy képezzenek, fontos, hogy összhangban legyenek! Fontos, hogy a szerződés kiállításakor az ügyvéd mellett egy hozzáértő adótanácsadó véleményét is kikérjük a kockázat minimalizálása érdekében. A számlázás során érdemes arra is odafigyelni, hogy olyan kolléga végezze, aki valóban ért hozzá és kérdés esetén mer a könyvelőhöz fordulni.


Bejelentések, változásbejelentések elmulasztása

Fontos odafigyelni olyan törzsadatok karbantartására, mint az új telephelyek bejelentése, megszűnt telephely kijelentése, MNB árfolyam, kapcsolt vállalkozások bejelentése. Fontos szempont még, hogy a nem használt tevékenységeket kijelentsék, hiszen akár 1 millió forintos bírságot is kiszabhatnak.


Információ átadás

Fontos, hogy könyvelője csak azokból az adatokból tud dolgozni, ami rendelkezésére áll, ezért minden esetben kiemelt fontosságú a megfelelő kommunikáció könyvelőjével, hiszen ellenkező esetben pontatlan adatszolgáltatáshoz vezethet, ami később bírság formájában mutatkozhat meg.


Hogyan tudja kockázatát csökkenteni?

- Megfelelő ember a megfelelő helyen (pl.: korábban említett számlázás esetében)
- Megfelelő belső és külső kommunikáció
- Együttműködés szakmai csapatokkal (pl.: jogász, bérszámfejtő, adótanácsadó)
- Ütemezések, határidők tartása
- Adóelőnyök kiaknázása
- Likviditás, cash flow, riportok figyelése


Mivel biztosítja az ICT Európa cégcsoport az Ön cége kockázatának csökkentését?

- A szakmai csoportok egy helyen, egymással együttműködve dolgoznak
- Kollégáink folyamatos képzéseken vesznek részt
- Automatizált folyamatok és folyamatokba épített ellenőrzési pontok vannak a hibák megelőzésére
- Saját fejlesztésű programokat is használunk
- Folyamatosan kommunikálunk az ügyféllel, riportokat készítünk nekik

 

A cikkünkben bemutatott videónkban, Piros Adrienn, az ICT Európa Finance Zrt. számviteli szakértője mondja el, hogy milyen jelentős kockázatokat eredményező hibák lehetnek a könyvelésben!

Adri már több mint 10 éve a szakmai csapatunk tagja és évek óta a nyitó csoportunk (az a csoport, akik a hozzánk átszerződő cégek könyvelését veszik át, ellenőrzik, majd megnyitják a könyvelési szoftverünkben a vállalkozás könyveit) vezetőjeként felel azért, hogy a könyvelő váltások az Ügyfeleinknek zökkenőmentes legyen. A munkája során sok-sok hibával és kockázattal találkozik, ezért javasoljuk, hogy hallgassa végig előadását.

 



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.