Forintról devizára való áttérés könyvvizsgálata

 Szakterületeink / Könyvvizsgálat / Forintról devizára való áttérés könyvvizsgálata

Könyvvizsgálati szolgáltatások területén az ajánlott Partnercégünk az International Consulting Team Audit Kft., Szaller Krisztina és Gulyás Gábor könyvvizsgálókkal.

 A társaságok az éves vagy az egyszerűsített éves beszámolójukban az adatokat a számviteli törvény előírásainak megfelelően vagy forintban, vagy a létesítő okiratban rögzített devizában kötelesek megadni. 

A devizakülföldi társaság mellett bármely vállalkozás dönthet úgy, hogy euróban készíti el az éves, vagy egyszerűsített éves beszámolóját, ha erre vonatkozó döntését a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette és a létesítő okirata szerinti devizaként az eurót jelölte meg. 

Az áttérési időponttal (mint mérlegfordulónappal) a számviteli törvény előírásainak megfelelően éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót kell készíteni az áttérés előtti pénznemben, amelyet letétbe kell helyezni és közzé kell tenni. Az elkészült és a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámoló mérlegében szereplő adatokat a törvény előírásainak megfelelően át kell számítani a választott devizára. Az átszámítás alapján, annak megfelelően az áttérés napjára vonatkozóan külön mérleget kell készteni a létesítő okiratban rögzített devizában, majd ezen – a könyvvizsgáló által hitelesített – külön mérleg alapján kell a könyveket az áttérés napját követő nappal, a létesítő okiratban rögzített devizában megnyitni.
if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Budafoki út 91-93.
        (IP West Irodaház 4. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.