Megéri iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatni a diákokat – mutatjuk a részleteket!

 Hírek / Hírek / Megéri iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatni a diákokat – mutatjuk a részleteket!

Legújabb bejegyzéseink

Megéri iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatni a diákokat – mutatjuk a részleteket!

Az iskolaszövetkezet olyan speciális szabályok alapján működő gazdálkodó szervezet, amely a diákok számára lehetőséget biztosít a munkavégzési feltételek megteremtésére, valamint szakirányú oktatási, illetve gyakorlati képzésük elősegítésére. A foglalkoztatók számára igen kedvező ez a – talán nem eléggé elterjedt – foglalkoztatási forma, pedig még az egyszerűsített foglalkoztatással szemben is sok esetben kedvezőbb lehet.  

4 perces olvasmány

 

Az iskolaszövetkezeti munkavégzéshez szükséges, hogy a munkavállaló a 16. életévét betöltött – iskolai szünet idején a 15. életévét betöltött – nappali tagozatos diák és az iskolaszövetkezet tagja legyen egyidejűleg.
A felsőoktatásban tanulók esetében ehhez már az sem kell, hogy a félévük aktív státuszú legyen. Passzív féléves hallgatók is dolgozhatnak a diákszövetkezeteknél, amennyiben még nem töltötték be 25. életévüket. Esti és levelezős képzést folytató tanulók, hallgatók viszont továbbra sem vállalhatnak diákmunkát. Fontos, hogy a 18 éven aluliakra a Munka Törvénykönyve fiatal munkavállalókra vonatkozó rendelkezésit alkalmazni kell, így többek között azt is, hogy a 18 éven aluliak csak szülői beleegyezéssel vállalhatnak munkát.

 

A diákok az iskolaszövetkezet tagjaként harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás keretében végzik a munkát, így teljesítik a szövetkezet tagságával, a tagsági megállapodásban foglalt személyes közreműködésüket. A diákmunka biztosítással nem jár, azaz táppénz sem jár betegség esetén, azonban egészségügyi szolgáltatásra a diákok is jogosultak a nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszonyukra tekintettel.

 

Az iskolaszövetkezet a munkavégzést köteles minden szempontból megszervezni és felügyelni: a diákkal tagsági megállapodást köt, tájékoztatja a munkavégzés szabályairól, munkavédelemről, a megfelelő nyomtatványon eleget tesz a bejelentési kötelezettségeknek, az elvégzett munka ellenében áfás számlát állít ki a foglalkoztató felé és elszámolja, kifizeti a diák munkabérét, amely után teljesíti a bevallási és az esetleges közteherfizetési kötelezettségét, és végül kiállítja a megfelelő igazolásokat a diák részére az adóbevallása elkészítéséhez.

 

Egyszerűsített foglalkoztatás vagy iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás? 

 

Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz toborozni kell a megfelelő munkaerőt, ami igen nehéz feladat a munka alkalmi, idény jellege miatt. A szóbeli megállapodás lehetősége mellett még mindig gyakori az írásbeli szerződéskötés, továbbá bejelentési kötelezettsége is van a foglalkoztatónak, amelyre elég szigorú szabályok vonatkoznak.

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak időbeli korlátjai is vannak: egybefüggően egyszerre maximum 5 napon keresztül, egy hónapot tekintve legfeljebb 15egy évben pedig legfeljebb 90 napon keresztül foglalkoztatható ugyanazon munkavállaló.

Így egy szezonális munka esetén több munkaerőre is szükség van, hogy az időbeli korlátokat ki tudja küszöbölni a foglalkoztató. 

 

Az előbbieket tetézi a létszámkorlát is - a munkáltató átlagos statisztikai létszáma szerint:  ha főállású munkavállalót nem foglalkoztat1 fő1-5 munkavállaló foglalkoztatása esetén 2 fő6-20 munkavállaló foglalkoztatása esetén 4 fő20-nál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám 20 százaléka foglalkoztatható egyszerűsített munkaviszony keretében.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatásra tekintettel fizetendő közteher összegemezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében 1 300 forintalkalmi munka esetében 2 700 forintfilmipari statiszta alkalmi munkájánál 8 000 forintami a munkaviszony minden naptári napjára, minden egyes munkavállaló után fizetendő, függetlenül az adott napon ledolgozott órák számától, továbbá egy határidőben (tárgynap reggel 9 óráig) nem törölt bejelentés napjára is meg kell fizetni.

 

A fentiekkel szemben az iskolaszövetkezetnél rengeteg diák munkaerő érhető el, foglalkoztatásuk pedig komoly lehetőségekkel szolgál a cégeknek, úgy a szakértelem megfizethetősége terén, mint a munkáltatói költségek jelentős megtakarításának szempontjából.

 

A diákok foglalkoztatásakor nincsenek időbeli korlátok, a nyári szünetben akár 3 hónapon keresztül minden munkanapon ugyanaz a lelkes diák vagy létszámkorlát nélkül több diák is foglalkoztatható.

 

Nincs bejelentési, elszámolási, bevallási, közteherfizetési kötelezettség.

 

Nem kell szerződést kötni, munkabért elszámolni és különféle igazolásokat – fizetési jegyzéket, kilépőlapokat, adóigazolást – kiállítani. Az adminisztrációs terheket tekintve a jelenléti ív vezetésén kívül nem hárul más feladat a foglalkoztatóra. Az elvégzett munkáért az Iskolaszövetkezetnek fizeti meg a díjat, melyről az iskolaszövetkezet számlát állít ki a vállalkozás felé.

 

Az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás a fenti előnyökön felül egy lehetőség a cégek számára, hogy az így foglalkoztatott diák később a foglalkoztató egyik értékes és elkötelezett munkavállalója legyen.

 

 

Szerző: Bogdányi Anett

 

 

 

Tudjon meg többet az ICT Lions Iskolaszövetkezetről a lionsdiak.hu oldalon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:

if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Budafoki út 91-93.
        (IP West Irodaház 4. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.