Szeretné megalapítani saját bizalmi vagyonkezelő cégét, de bizonytalan a folyamatban és a szükséges lépésekben? Ebben az esetben jó helyen jár!


Az ICT LEGAL, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda jogászai szakértőként segítséget nyújtunk a bizalmi vagyonkezelő (rövidítve: BVK) cégének megalapításában és létrehozásában. Tapasztalt szakembereink készek együttműködni Önnel, hogy a legjobb megoldásokat találjuk meg az Ön igényeinek és céljainak megfelelően.


A Bizalmi Vagyonkezelés szabályainak jelentős változásáról 2023. 07. 05-án döntött a Magyar Parlament. A törvényváltozás kihirdetésétől kezdve Önnek mindössze 60 napja lesz (várhatóan szeptember közepéig), hogy eldöntse és a régi szabályok szerint alakítsa meg szakmai támogatásunkkal saját bizalmi vagyonkezelő cégét.


Miért érdemes most BVK-t alapítani és mi változik?

Társasági részesedés – akár 100 milliós adóelőny!

A bizalmi vagyonkezelésbe gyakran helyeznek társasági részesedéseket vagyonrendelők. Sok vállalkozó és tulajdonos eljut arra a pontra, amikor megfontolja a vállalat értékesítését és a felszabadult tőke alternatív befektetési lehetőségekbe történő átcsoportosítását.

 

ICT LEGAL Termel Zsidi Ugyvedi Iroda

 

Az üzletrészért vagy más társasági részesedésért kapott ellenérték a magánszemély esetében eladó bevételként számítódik, amelyre 15% személyi jövedelemadó vonatkozik az elszámolható ráfordítások levonása után. Az elszámolható ráfordítások közé tartozik a társasági részesedés megszerzésének költsége, a tőkeemelés összege és az adásvétellel kapcsolatos költségek. Ez azt jelenti, hogy az eladási ár és a ráfordítási költség között jelentős árfolyamnyereség keletkezhet, amely adóalapot képez.


Azoknak a vállalatok tulajdonosainak, akik a jövőben tervezik vállalkozásuk vagy vállalatcsoportjuk értékesítését, érdemes adóoptimalizációs szempontból is megfontolni a bizalmi vagyonkezelést az alábbiak szerint. A személyi jövedelemadó törvény kifejezetten kimondja, hogy a bizalmi vagyonkezelési szerződés megkötése nem minősül a rendelkezési jog gyakorlásának.

Ez azt jelenti, hogy amikor a vagyonrendelő a tulajdonában álló társasági részesedést bizalmi vagyonkezelésbe helyezi, a tulajdonjog-változás nem generál jövedelmet, és így nem keletkezik adófizetési kötelezettség sem.

Ugyanakkor a számviteli törvény előírja, hogy a kezelt vagyon induló tőkéje a vagyontárgy értéke legyen, amelyet a felek a szerződésben meghatároznak. A számviteli elvek szerint a feleknek a vagyonrendelést, mint tranzakciót, piaci áron kell lebonyolítaniuk.


Ez azt jelenti, hogy a társasági részesedés a vagyonkezelői szerződés megkötésekor aktuális piaci értéken kerül be a kezelt vagyonba, mint tőkeérték. A személyi jövedelemadó törvény 1. számú melléklete kimondja, hogy az a tőke, amely a bizalmi vagyonkezelésből kerül kiadásra a kedvezményezett részére, adómentes.


Ennek eredményeként a bizalmi vagyonkezelés alkalmazásával a társasági részesedés eladásakor adóalapot csak a bizalmi vagyonkezelési szerződésben meghatározott tőkeérték és az eladási ár pozitív különbsége jelenti.


Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak akkor alkalmazható, ha az eset összes körülménye alapján világosan látszik és igazolható, hogy a felek szándéka valóban a bizalmi vagyonkezelés volt.


Magánszemély vagyonrendelő esetén a vagyonrendelés adó- és illetékmentes folyamat, és a vagyon a rendelt vagyonként tőkeként kerül be a kezelt vagyonba. Az egyéni vállalkozók azonban kivételt képeznek, mivel az eszközértékesítés a vagyonrendelésnek minősül, és ennek megfelelően adóköteles.


Pl.: 1 Mrd Ft részesedési érték eladásának pillanatában, amennyiben a BVK adja el a részesedést, SZJA mentes lesz, így 15%-ot, azaz 150 Mft-ot takarít meg, aki BVK-n keresztül értékesíti a cégét, vagy részesedését. Az SZJA kizárólag az 1 Mrd Ft feletti eladási ár különbözete után lesz fizetendő.


Bővebben itt olvashat a BVK előnyeiről!


Miért válassza az ICT LEGAL szolgáltatásait a Bizalmi Vagyonkezelőjének létrehozáshoz?


Mélyreható szakértelem: Jogászaink rendelkeznek a bizalmi vagyonkezelés területén szerzett kiterjedt tapasztalattal. Minden jogi képviselőnk alaposan ismeri a szabályozásokat és az előírásokat, amelyek az Ön hasznát fogják szolgálni.


Személyre szabott tanácsadás: Figyelembe vesszük az Ön konkrét igényeit és elképzeléseit, és személyre szabott tanácsokat nyújtunk a bizalmi vagyonkezelő cégének létrehozásához. Elkészítjük a bizalmi vagyonkezelő cégének alapító okiratát, segítünk a jogi struktúra kidolgozásában, megtesszük a szükséges bejelentést a Magyar Nemzeti Bank felé valamint más fontos lépésekben támogatjuk elképzelésének megvalósítását.


Jogilag biztonságos megoldások: Ügyfeleink jogi védelmét prioritásként kezeljük. Az önérdek és a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó jogi előírások alapos ismerete révén olyan megoldásokat kínálunk, amelyek védelmezik Önt és vállalkozását a kockázatoktól.


További jogi támogatás: A bizalmi vagyonkezelő cég megalapítása csak az első lépés. Az ICT LEGAL jogi szakértői hosszú távú partnerséget kínálnak Önnek, hogy támogassák Önt a vállalkozás működése során felmerülő jogi kérdésekben. Mindig itt leszünk, hogy segítsünk Önnek a sikeres működésben.


Komplexitás: Partnerünk az ICT Európa Finance Zrt. vállalja a megalakuló Bizalmi Vagyonkezelő cégek teljeskörű könyvelési és számviteli feladatainak ellátását!
Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy elkezdjük a bizalmi vagyonkezelő cégének megalapítását. Állunk rendelkezésére, hogy a jogi tanácsainkkal és szakértelmünkkel segítsük Önt a sikeres üzleti tevékenységben.

 

lepjen

 

Töltse ki az űrlapot vagy hívjon minket a 06 -1 -334 -4279 telefonszámon. Várjuk a lehetőséget, hogy együttműködjünk Önnel és megvalósítsuk a bizalmi vagyonkezelő cégét.


Az ICT LEGAL, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda - Az Ön megbízható jogi partner a bizalmi vagyonkezelő cég megalapításához.

if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!