Bemutatjuk az ukrajnai menekültek foglalkoztatásának lehetőségeit

 Hírek / Hírek / Bemutatjuk az ukrajnai menekültek foglalkoztatásának lehetőségeit

Legújabb bejegyzéseink

Bemutatjuk az ukrajnai menekültek foglalkoztatásának lehetőségeit
Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett ukrán állampolgár Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése érdekében a Kormány támogatást nyújt a munkaadó részére. Bejegyzésünkben bemutatjuk az eddig ismert lehetőségeket, hogyan tudják foglalkoztatni a magyar vállalkozások az Ukrajnából érkezőket, illetve pontosan milyen támogatásra számíthatnak.

 

A foglalkoztatás kapcsán két lehetőség van


Főszabály szerint egy normál eljárás lefolytatása, ahol a kormányhivatalnál munkaerőigényt kell előterjeszteni, ezt közzéteszik meghatározott ideig, amennyiben nem lehet magyar munkavállalóval betölteni az állást, akkor engedélyezi az ukrán (harmadik országbeli) állampolgárnak a munkavállalást. Emellett még több egyéb dolgot kell igazolni és biztosítani, többek között megfelelő jövedelem, megtakarítást, társadalombiztosítást, stb.

Ennél lényegesen egyszerűbb út az, ha a foglalkoztatás az ún. hiányszakmákban valósul meg. Ilyen hiányszakmák például: informatikus, mérnök vagy programozó szakmákban, de kivételt képeznek az építőipari technikus, gépjárművezető, építőipari munkás, varrónő, ács és ápoló képesítéssel rendelkező munkavállalók is. A hiányszakmákat tartalmazó lista (294 oldaltól) ide kattintva érhető el.

Az ukrán állampolgároknak a foglalkoztatás megkezdésekor igazolniuk kell a munkáltatónak a szakképesítésüket. A fentiek szerint az ukrán állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Magyarországon, de ha 90 napnál hosszabb ideig szeretnének dolgozni, akkor tartózkodási engedélyt kell beszerezniük.

 

Támogatás mértéke, feltétele, részletei


A támogatás szempontjából mindegy, hogy hiányszakma vagy „normál” szakmában történik a foglalkoztatás, azt mindegyik ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy munkavállaló után igényelhető, amennyiben az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett személyről van szó.

 

A támogatás alapvető jellemzői:

 

• 2022. február 24-én vagy azt követően munkaviszonyban történő foglalkoztatás (minimum heti 20 órában)

• A foglalkoztatás Magyarország területén történik

• támogatás a munkaadó kérelmére nyújtható.

• Annak a munkaadónak nyújtható, aki megfelel a munkaerőpiaci programban meghatározott feltételeknek és Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik.

• A támogatás 2022. március 11. napjától nyújtható be, az erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton (e-papír szolgáltatáson keresztül; Témacsoport: Kormányhivatali ügyek Ügytípus: Foglalkoztatási támogatások, közfoglalkoztatás és egyéb állami foglalkoztatási feladatok Címzett: Illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztály Tárgy: ukrán állampolgár munkavállalásának támogatása)

• a támogatási kérelmet 8 napon belül elbírálja a hatóság

• támogatás maximum 12 hónapra adható (meghosszabbítható + 12 hónappal), de nem tovább, mint a munkaviszony fennállása.

• A támogatás a munkaadó részére havonta utólag kerül folyósításra, amelyet a munkaadó a munkavállaló lakhatási- és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani.

• maximum 60 000 Ft/hónap

• támogatás köztehermentes.

• A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló (4) bekezdés szerinti lakhatási és utazási

• költségének az 50%-a, ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és

• a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét.

• A munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy a munkavállaló magyarországi munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállásának idejére gondoskodik

o a) a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülmények között történő szálláshelyének,

o b) a munkába járás szervezett körülmények között történő biztosításáról.

 


Amennyiben a munkakör megnevezéséből nem tudja megállapítani, hogy megfelelő-e az adott munkakör, úgy javasoljuk a listában szereplő kódszám alapján kikeresni a FEOR számot, ahol található egy feladatleírás mindegyik munkakör vonatkozásában. Kattintson ide a listáért.


Magyar-ukrán kettős állampolgársággal egyszerűbb munkát vállalni


A magyar-ukrán kettős állampolgársággal rendelkezők esetében a munkavállalás ugyanúgy történik, mint a magyar állampolgároknál, foglalkoztatásukhoz tehát nem szükséges semmilyen külön engedély beszerzése.



Amennyiben nem kettős állampolgár, akit foglalkoztatni szeretnénk


Harmadik országbeli állampolgárok, így az ukrán állampolgárok, Magyarország területén történő foglalkoztatása alapvetően engedélyköteles.



Rövid és hosszú távú foglalkoztatás


Az ukrán állampolgárok rövid távú, azaz 180 napon belül 90 napot meg nem haladó foglalkoztatásához munkavállalási engedély, hosszú távú, azaz 180 napon belül 90 napot meghaladó foglalkoztatásához pedig összevont engedély szükséges a főszabály szerint.


Engedélymentes foglalkoztatás

 

A háború elől menekülő ukrán állampolgárok menedékes státuszt kérelmezhetnek Magyarországon. Foglalkoztatásuk e státusz birtokában is engedélyhez kötött marad, kivéve azokat az eseteket, amikor a foglalkoztatásuk engedélymentes.

Felmerülő kérdései esetén forduljon hozzánk bizalommal! Töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnek a kapcsolatot.



A szerző: Dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, Dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.