Ezek a cégek mentesülhetnek részben vagy egészben a transzferár dokumentáció alól!

 Hírek / Hírek / Ezek a cégek mentesülhetnek részben vagy egészben a transzferár dokumentáció alól!

Legújabb bejegyzéseink

Ezek a cégek mentesülhetnek részben vagy egészben a transzferár dokumentáció alól!

Az elmúlt évben jelentős változások történtek a transzferárazás terén. Korábban is kötelező volt a nyilvántartás készítése bizonyos értékhatárok felett, de 2022-től már a kötelezett cégek számára a társasági adóbevallásban (ATP-01 és ATP-KV nevű lapokon) feltüntetni a legfontosabb adatokat az elkészített dokumentációból. Ha valaki nem teszi ezt meg, és hatósági ellenőrzés során derül ki, hogy nem tartotta be a kötelezettséget, akkor akár többmilliós bírsággal is számolnia kell, ügyletenként. Fontos azt is tudni, hogy ki mentesül, illetve milyen ügyletek mentesülnek részlegesen a transzferár nyilvántartás készítése alól - hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

3 perces olvasmány

 

A következő vállalkozások és ügyletek teljeskörű mentességet élveznek az adatszolgáltatási kötelezettség és a nyilvántartási kötelezettség alól: azok a vállalkozások, akik az adóév utolsó napján nem érik el a közép vállalkozási KKV besorolást vagy elérik, de nincs kapcsolt vállalkozásuk. Továbbá azok a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek, amelyek összértéke piaci áron a nettó 100 millió forintot nem haladja meg, bizonyos ügyletek (kivéve a bennfentes kereskedelmet) és a hatósági áras ügyletek. Ezekről az ügyletekről nem kell semmilyen transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, és nyilvántartást sem kell vezetni róluk a vállalkozásoknak.


A részlegesen mentesülő ügyletek esetében nem kell teljes körű adatszolgáltatást teljesíteni, azonban bizonyos adatokat meg kell adni: az ügylet megnevezése; az ügylet TEÁOR száma; az ügylettel érintett kapcsolt vállalkozások elnevezése, adószáma; az ügylet nettó ellenértéke; az ügylethez kapcsolódó adóévek Tao alap módosításának előjelhelyes összegét kapcsolt cégek szerinti bontásban. Ide tartoznak például a magánszeméllyel nem egyéni vállalkozóként kötött szerződések, a nem kapcsolt cég által nyújtott szolgáltatások vagy termékértékesítések ellenértéke, amelyek változatlan összegben történő átterhelése kapcsolt vállalkozások részére valósul meg. Továbbá az ingyenes pénzeszköz átadás és átvétel is részlegesen mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Kiemelendő, hogy ez mindössze részleges mentesülést jelent, így szükséges a részbeni adatszolgáltatásra – figyelmeztet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy a társasági adóalap-módosítási kötelezettség minden egyes kapcsolt vállalkozással kötött ügylet esetében fennáll vagy fennállhat, függetlenül az adatszolgáltatási kötelezettségtől.

Figyelni kell a jogszabályokat, és gondosan eljárni az adatszolgáltatás és a nyilvántartás terén annak érdekében, hogy a vállalkozás megfeleljen az előírásoknak és elkerülje a büntetéseket. Ezért érdemes transzferár szakértővel megvizsgálni a cég ügyleteit, kapcsoltsági viszonyait, mivel egyértelmű állásfoglalás szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás kötelezett-e és ha kötelezett, akkor lehetnek-e részben mentesülő adatszolgáltatási kötelezettségei – tájékoztatott az ICT Európa Zrt. szakmai igazgatója.



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.