Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

 Hírek / Hírek / Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

Legújabb bejegyzéseink

Kedvezően változik az utalványok áfaszabályozása

Egységes szabályozás a vásárlási utalványok áfakezelésében
Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes lehet áttekinteni a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést – állapítja meg a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Mivel a fogyasztók nagy általánosságban kedvelik a vásárlási utalványokat, ajándékkártyákat és pontgyűjtő hűségkártyákat (egységesen: utalványokat), a gazdasági életben is igencsak elterjedt a használatuk, hiszen alkalmazásuk áfaszempontból az eladók számára is kedvező.

Előfordulhat például olyan eset, amikor az eladónak elvileg csak részben, vagy egyáltalán nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, annak ellenére, hogy az utalvány ellenértékét beszedte afogyasztótól. Ez akkor következhet be például, ha az utalvány az érvényességi időn belül nem, vagy nem teljes mértékben kerül felhasználásra. Továbbá, az utalványok egyes típusai esetében lehetőség van arra, hogy a tényleges felhasználás és a vonatkozó áfakulcsok alapján kerüljön megfizetésre az áfa.

A nagy népszerűségre való tekintettel rendkívül sokféle vásárlási utalvánnyal és utalványimegoldással találkozhatunk, azonban a magyar áfatörvény egységes európai szabályozás hiányában eddig nem kezelte az ilyen ügyleteket. Az áfamegfontolásokat ezért az általános szabályok alakították.

Annak érdekében, hogy a tagállamokban kialakult eltérő gyakorlatot egységesítse, továbbá ajogbizonytalanságot enyhítse, az Európai Unió Tanácsa a közelmúltban kibocsátotta a 2016/1065 sz.Irányelvet. Az irányelvet csak a 2018. december 31. napját követően kibocsátott utalványokra kell alkalmazni, azonban annak végleges szövegezése már most is jó támpontot adhat az eladók számára annak felmérésére, hogy milyen irányba mutat majd a szabályozás. Ez alapján érdemes lehet felülvizsgálni, hogy hogyan illeszkedik az irányelv szabályaiba az alkalmazott utalványi rendszer, illetve, hogy az egyes utalványok miként minősülnek majd az új szabályozás alapján” – emelte ki Veszprémi István, a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Az új irányelv a vásárlási utalványok két típusát különbözteti meg:

Egycélú utalvány: kibocsátásakor teljes bizonyossággal megállapítható az utalványért kapható
termék, illetve szolgáltatás.

Többcélú utalvány: nem állapítható meg egyértelműen az utalványért kapható konkrét termék,
vagy szolgáltatás.

A két típusú utalványnak a szolgáltatási vonzatokon túl az adózási megítélése is jelentősen eltér egymástól: míg az egycélú utalványok esetén áfafizetési kötelezettség főszabályként az utalvány átadásakor keletkezik, addig a többcélú utalványok esetén elméletileg az utalvány beváltásakor keletkezik az adófizetési kötelezettség.

Veszprémi István hozzátette: „A jelenlegi gyakorlat áttekintése mellett mindenképpen érdemes lehet megvizsgálni, hogy milyen új lehetőségeket nyújt az utalványokra vonatkozó szabályozás, hogy milyen termékek, szolgáltatások, promóciók alakíthatóak át utalványi formába. Így lehet a leginkább és a legtudatosabban kihasználni egy esetlegesen kedvezőbb áfakezelést, amit az új irányelv lehetővé tesz.”

Forrás: http://www.jogiforum.hu/

A cikket jóváhagyta Lovász György Ict Európa Holding Zrt. és Dr. Termel Balázs Ict Európa Holding Zrt.

 if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

  • ICT Logok Holding 230
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.

Update cookies preferences