Tízből négy vállalattól kiszivárognak az adatok

 Hírek / Hírek / Tízből négy vállalattól kiszivárognak az adatok

Legújabb bejegyzéseink

Tízből négy vállalattól kiszivárognak az adatok

 A magyar vállalatok 40 százalékától szivárogtak ki érzékeny adatok az elmúlt egy évben, a kis és középvállalkozások a nyilvánvaló veszély ellenére sem tesznek semmit – derül ki a Compliance Data Systems Kft. felméréséből.

 

Adatszivárgási esetről a magyar vállalatok 40 százaléka számolt be a Compliance Data Systems Kft. felmérésében. Az ezernél több főt foglalkoztató vállalatok esetében szinte kivétel nélkül kezelték valamilyen módszerrel a szivárgási eseményeket, a kis és közepes nagyságú vállalatok negyed-ötöde semmilyen intézkedést nem kezdeményez.

Az elveszett céges notebookok aránya két év alatt megduplázódott, a céges telefonoké viszont csökkent. Továbbra is jelentős mértékben számoltak be hálózaton kiküldött céges adatokról, melyeknek nem, vagy csak titkosítva szabadott volna elhagyni a vállalat kapuit. A nagyvállalatok több felderített adatszivárgást megkísérlő esetről számoltak be, mint a kis és középvállalatok együttesen.

A vállalatok felénél használnak olyan mobiltelefont vagy tabletet, mely a munkavállaló tulajdonát képezheti. A tavalyi válaszokhoz hasonlóan ezen készülékek használatára leginkább a nagyvállalatoknál (75%) vezettek be valamilyen szabályzást, míg ugyanez csupán középvállalatok feléről mondható el. A válaszadó nagyvállalatok esetében nagymértékben növekedett az adatszivárgás elleni megoldás (DLP szoftver) használata, közel a felük már rendelkezik ilyen védelemmel. A kis és közepes vállalatok csak 5-10%-a használ ilyen megoldást.

A DLP megoldásokkal elsősorban a végponti (USB, CD/DVD) és az email forgalmat ellenőrzik, míg a webböngészőn, mobil eszközökön, fájlszervereken és a felhőalkalmazásokon keresztüli adatszivárgás elleni védelem elenyésző mértékben használt. Ugyanakkor a felhőalkalmazások használata jelentős mértékben (akár 50%-al is) növekedett és válaszadók csak kevesebb mint 40% zárja ki felhőszolgáltatások használatát.

 

ICT Európa Network Kft. - A költséghatékony informatikai megoldások szállítója

  • http://icteuropa.hu/informatikai-szolgaltatasok
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
  • +36-30-588-1322
Forrás: www.piacesprofit.hu

Szerkesztette: Lovász György ICT Európa, dr. Termel Balázs ICT Európa

 

if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Budafoki út 91-93.
        (IP West Irodaház 4. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.