SZJA bevallás benyújtásának megváltozott szabályai

 Hírek / Hírek / SZJA bevallás benyújtásának megváltozott szabályai

Legújabb bejegyzéseink

SZJA bevallás benyújtásának megváltozott szabályai

 

A 2018 január 1-től az SZJA benyújtására vonatkozóan több szabály is módosult, mely változásokat alábbiakban összegyűjtöttünk.

 

 

A munkáltatói adómegállapítás megszűnése: 2018. január 1-jén hatályát veszti az Szja tv. 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy

a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását.

Azoknak a munkáltatóknak tehát, amelyek eddig vállalták a munkáltatói adómegállapítás elkészítését, 2018. január hónapjában nem kell nyilatkoztatniuk a munkavállalókat arról, hogy a munkáltatói adómegállapítás lehetőségét választják-e.

Korábban a munkáltatói adómegállapítás keretében (’M29-es nyomtatvány) a munkáltató a dolgozó összes jövedelmét és az azt terhelő adót megállapította és bevallotta; az adót megfizette a dolgozó helyett, túlfizetés esetén az adókülönbözetet a magánszemélynek visszatérítette, valamint az előzőek elszámolásáról bizonylatot állított ki a magánszemély számára. A 2017. évi adóbevallás teljesíthető az adóhatósági közreműködés nélkül készített bevallással (17Szja – korábban ’53-as nyomtatvány); vagy az adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet (eSzja) felhasználásával, jóváhagyásával, kiegészítésével, illetve javításával.

A munkáltató természetesen továbbra is nyújthat segítséget a magánszemélynek bevallása elkészítésében, amelynek keretében a munkáltató segít a 17Szja nyomtatvány elkészítésében, viszont a bevallás beküldése (elektronikus vagy postai úton) a magánszemély feladata, továbbá a még fizetendő adót a munkavállalónak kell megfizetnie, az esetleges adóvisszatérítést közvetlenül a munkavállaló részére fizeti ki az adóhatóság. 

Fontos felhívni azonban a figyelmet arra, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.

 

Ez a változás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a magánszemélyek kizárólag önadózással készíthetik el a személyi jövedelemadó-bevallásukat, hiszen

az állami adó- és vámhatóság (NAV) – a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján – 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül. 

 

A NAV első alkalommal a 2017-es adóévre vonatkozóan adóbevallási tervezetet készít az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők részére is, feltéve, hogy az adóhatóság nyilvántartásában foglalt, a munkáltatók, kifizetők által benyújtott bevallások, adatszolgáltatások adatai szerint ezen magánszemélyek az adóévben bevételt, jövedelmet szereztek.

 

Az adóbevallási tervezettel érintett új adózói körnek az adóbevallási tervezet felhasználásával vagy önadózás keretében bevallást kell benyújtaniuk. Ennek oka az, hogy ezeknek a magánszemélyeknek az esetek többségében olyan bevételeik keletkeznek, amelyek nem kifizetőtől származnak, illetve saját maguk dönthetik el, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, milyen kedvezményeket érvényesítenek.

 

Az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek (családi gazdálkodók, családi gazdaság tagjai) az adóbevallási tervezetet ki kell egészíteniük az önálló tevékenységből származó, illetve az őstermelői tevékenység során keletkezett jövedelemre és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekre vonatkozó adatokkal, vagyis esetükben az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidő leteltét követően nem válik bevallássá. Ha azonban a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg, és ezért őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, akkor bevallási kötelezettség nem terheli. A mezőgazdasági őstermelők és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek esetében a személyi jövedelemadó-bevallási határidő is módosul, az adóévet követő év február 25-éről május 20-ra (az idei évben 2018. május 22-ére).


if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Budafoki út 91-93.
        (IP West Irodaház 4. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.