Mire fókuszál 2019-ben az ellenőrzések során a NAV?

 Hírek / Hírek / Mire fókuszál 2019-ben az ellenőrzések során a NAV?

Legújabb bejegyzéseink

Mire fókuszál 2019-ben az ellenőrzések során a NAV?

A NAV 2019-re szóló ellenőrzési terve alapján, kiemelt figyelmet fordít majd, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozókra, a webáruházakra, a gépjármű és gépjárműalkatrész kereskedőkre, az építőipari vállalkozásokra, és a szálláshely-szolgáltatókra.

 

 

A munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő, jelentős értékben elkövetett visszaélések okán a NAV az érintett, csalárd adózói magatartásra törekvő foglalkoztatókhoz bejelentett magánszemélyek jogviszonyának folyamatos figyelését határozta meg feladatul, aminek célja az adókikerülésre használt „foglalkoztatói” láncolatok folyamatos feltárása, a foglalkoztatáshoz kötődő közterhek megfizettetése, a törvények betartatása.

 

Olyan vállalkozásokat fognak ellenőrizni, melyeknél tulajdonosváltás vagy vezető tisztségviselő váltás történik, ahol a foglalkoztatottak bejelentése, és a bevallások között rendellenességet észlelnek, vagy ahol minimálbérre történő átállást tapasztalnak.

 

További kiemelt cél az illegális fémkereskedelmi tevékenységek felderítése és zöldség gyümölcs nagykereskedelemben történő áfa csalások visszaszorítása.

 

A NAV ellenőrzi a társasági adóhoz kapcsolódó adókedvezmények – különös tekintettel a fejlesztési adókedvezmény – igénybevételének jogszerűségét. Fokozott figyelmet fordít a katás adózók ellenőrzésére. Az általános forgalmi adóhoz kapcsolódóan a jogosulatlan igénylések megakadályozására folyamatosan végeznek majd jogkövetési vizsgálatot és kiutalás előtti adóellenőrzést.

 

A NAV kiemelt figyelmet fordít idén az adózók transzferárképzési gyakorlatára és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére.

 

A NAV 2019-ben – a kockázatelemzések során feltárt anomáliák, adózói mulasztások megszüntetését szolgáló – támogató eljárásokat jellemzően az alábbi adózói körökben végzi:

 

 • a turizmusfejlesztési hozzájárulás alanyainál;
 • a nemzetközi, automatikus információcsere révén beérkezett adatok alapján nem megfelelő mértékű adót fizető, vagy egyáltalán nem adózó adóalanyoknál;
 • az egyéni vállalkozóknál, akiknek máshol van bejelentett, 36 órás munkaviszonyuk;
 • a foglalkoztatóknál, az alkalmazottak bejelentésére és az ehhez kapcsolódó bevallásokra fókuszálva.


if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

 • ICT Logok Holding 230
 •   1117 Budapest,
      Fehérvári út 50-52.
      (Dexagon Irodaház 3. em.)
 •   +36-1-33-44-279
 •   +36-1-29-90-474
 • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.

Update cookies preferences