Kinek jár az iparűzési adó felezés?

 Hírek / Hírek / Kinek jár az iparűzési adó felezés?

Legújabb bejegyzéseink

Kinek jár az iparűzési adó felezés?

A kormány döntése alapján 2021-ben az iparűzési adó mértékét a felére csökkenti a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben pontosították, hogy ki jogosult a felezésre.


A rendelet értelmében, mikro-, kis- és középvállalkozások esetében a 2021-es adóévben a helyi iparűzés adó mértéke 1% feltéve, hogy:

a vállalkozás nettó árbevétel vagy mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint és
a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több mint 1 százalék.


A 4 milliárd forintos értékhatárra és a létszámadatokra a 2020. évi elfogadott beszámoló az irányadó. Ennek hiányában a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatokat kell figyelembe venni. A 2021. évben kezdődő vállalkozás esetében is a becsült árbevétel- és létszámadatokat kell alkalmazni a számítás során.

 

A 2021. évben, az adott előlegfizetési időpontban esedékes adóelőleg 50%-át kell megfizetni. A kedvezmény összegével az adóhatóság a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.


A „felezés” akkor alkalmazható, ha a vállalkozó 2021. február 25.-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára nyilatkozik arról, hogy

mikró-, kis- és középvállalkozásnak minősül
az első szakasz szerinti intézkedés külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként
2019. december 31.-én nem minősült nehéz helyzetű vállalkozásnak
nincs olyan telephelye a vállalkozásnak, melyet legkésőbb a nyilatkozat benyújtásáig nem jelentettek be.



A bejelentést kizárólag a NAV honapján elérhető 21NYHIPA nevű nyomtatvány kitöltésével és elektronikus úton való beküldésével tehetik meg a vállalkozások

2021. február 25.-ig.

 

 

 

A bejegyzést készítette:

Szabóné Barta Melinda

Szabóné Barta Melinda

könyvelő



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.