Kripto valuták használata az üzleti életben – Előnyök és hátrányok

 Hírek / Hírek / Kripto valuták használata az üzleti életben – Előnyök és hátrányok

Legújabb bejegyzéseink

Kripto valuták használata az üzleti életben – Előnyök és hátrányok

 

Manapság egyre többet hallani a kripto valuták feltörekvő népszerűségéről. Cikksorozatunk első részében ezek előnyeit és hátrányait mutatjuk be. A sorozat további részeiben a digitális fizetőeszközöket érintő egyéb fontos témával foglalkozunk majd úgy, mint a kripto valuták jogi környezete, számviteli és adót érintő kérdéskörök.


Világszerte egyre több vállalat használja a bitcoint, vagy egyéb más digitális fizetőeszközöket, kripto valutákat befektetési és tranzakciós célokra. Sokan első hallásra kicsit szkeptikusak lehetünk a digitális fizetőeszközök használatával kapcsolatosan, ugyanakkor érdemes megnézni, hogy mi mindent tud a jövő meghatározó fizetőeszköze.


Mint minden ügyletnek a kripto valuták használatának is vannak gazdasági előnyei és kockázatai. Éppen emiatt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élnek a kripto valuták használatának lehetőségeivel érdemes megfontolniuk, hogy az adott lehetőség mit kínál és milyen kockázatokat rejt magában.


Milyen előnyökre tehetünk szert a digitális eszközhasználattal?

Az egyik legfontosabb előny a tranzakciós költségek rendkívül alacsony szintje, és az ügylet gyorsasága. A tranzakciók minimális költségek mellett mennek végbe, és szinte azonnal. Amellett, hogy a tranzakciók nagyon gyorsan végbe mennek, nincs szükség bizalmas információkat, úgy, mint pl.: cím, bank adatok stb.


Az ügyletek lebonyolítása bármikor lehetséges: a kereskedés szabadon 0-24 órás időintervallumban elérhető, nincs megszabott idő arra, hogy mikor indítunk el tranzakciós ügyleteket.


A kriptográfia mellett szól, hogy a tokenizált befektetéseken keresztül lehetőség nyílik új tőke és likviditási alapok hozzáféréséhez. A kriptok mind rövid, mind hosszútávú befektetésekre alkalmasak. Egy rövid távú befektetés során a befektető pénzeszközt kölcsönöz, majd azt eladja a piacon. Ezt követően lehetősége van alacsonyabb áron megvásárolni a pénzeszközt. Az így keletkezett árfolyamkülönbség révén a befektető haszonra tehet szert.


A digitális eszköz használata, olyan lehetőségeket is felkínál, amelyek egyszerűen nem elérhetők a hagyományos valutával. Például a programozható pénz révén lehetőség adódik a bevételek valós idejű és pontos megosztására.


A kriptográfia új lehetőséget kínál számos hagyományos pénzügyi tevékenység fejlesztésére. A kripto használatával a pénzutalások egyszerűvé, és biztonságossá tehetőek. Továbbá a tőke felett nagyobb az ellenőrzési funkció. Nem utolsó sorban pedig a digitális befektetések kockázatainak és lehetőségeinek kezelése is elérhetővé válik.


Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kripto tevékenység nem teljesen kockázatmentes.

Talán a legnagyobb kockázat, hogy a kripto valuták központilag nem szabályozottak, nem áll mögöttük sem nemzeti vagy nemzetközi pénzügyi intézmény. Ebből kifolyólag a pénz értéke is kizárólag a piaci szereplőktől függ, elsősorban attól, hogy az adott tranzakciót hogyan értékelik a benne résztvevők. Ez azonban bizalomvesztést, a kereskedési tevékenységek összeomlását és az érték hirtelen csökkenését is eredményezheti adott esteben.


Nem elhanyagolandó kérdés a lopás fennállásának lehetősége sem. Mivel a kripto valuta alapvetően úgy funkcionál, mint a készpénz, a bűnözői közösség erőteljesen érdekelt annak elsajátításában. A bűnözők megfelelő biztonsági védelem hiánya mellett könnyen betörhetnek a kripto valutákba, vagy akár képesek a számítógépeket kripto valutát lopó kártevőkkel megfertőzni. Emiatt fontos, hogy a befektetők kiemelt figyelmet fordítsanak a védelemre, és saját számítógépes rendszereiket megfelelő biztonsági technikával lássák el, hogy megvédjék a megvásárolt kripto valutákat egy esetleges lopási kísérlettől.


További nehézséget okozhat a tranzakciók visszavonhatatlansága. Míg a központi szabályozás által felügyelt tranzakciók esetében a monetáris tranzakciók visszafordíthatóak, a kripto valutával ez nem lehetséges. Amint a tranzakció végbement, nincs lehetőség annak visszahívására.


Fennáll a szabályozási/megfelelési kockázat is. Mindaddig, amíg nincs központi szabályozás a kripto valuták mögött, az egyes országok önállóan dönthetnek, a digitális pénzeszköz használatának lehetőségeiről. Adott esetben egy ország megakadályozhatja, vagy akár betilthatja a valuta használatát amennyiben úgy gondolja, hogy az azzal kapcsolatos tranzakciók ütköznek a pénzmosási szabályokkal.


Nem utolsó sorban számolni kell a piaci kockázatokkal is. A valutának véges mennyisége véges, ami likviditási gondokat okozhat. Továbbá, tekintettel a korlátozott elfogadottságára és alternatívák hiányára, a valuta sokkal változékonyabbnak, kitettebbnek tűnhet a többi fizikai valutával szemben. Emiatt felhalmozási láz keletkezhet, ami tovább súlyosbíthatja a valutamennyiség hiányát.

 

 

 

 

 

 

 



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.