Amerikába terjeszkedne? Kezdjük a vízumigényléssel. Hogy álljunk neki? Interjú Lovász Györggyel

 Hírek / Hírek / Amerikába terjeszkedne? Kezdjük a vízumigényléssel. Hogy álljunk neki? Interjú Lovász Györggyel

Legújabb bejegyzéseink

Amerikába terjeszkedne? Kezdjük a vízumigényléssel. Hogy álljunk neki? Interjú Lovász Györggyel

Az Egyesült Államok - teljesen más kultúra, hatalmas piac, óriási vásárlói erővel és potenciállal, számtalan kiaknázható lehetőség, azonban a vízumigénylés bonyolult folyamatnak tűnhet, ami sok bürokratív és adminisztratív nehézséggel is jár. Ezek ellenére ez egy teljes mértékben járható út.

Sokszor a rendszer nehézségei elijesztik az embert attól, hogy végig járja ezt a folyamatot, de megvalósítható és elérhető gyakorlatilag mindenkinek. Ha valaki tudatosan áll neki és hajlandó végig menni a folyamaton, akkor számára az Egyesült Államok piaca hatalmas lehetőségeket nyújt. Interjúnkban Lovász Györgyöt, az ICT Európa cégcsoport és az ICT Lions (a cégcsoport amerikai díviziója) vezérigazgatóját kérdeztük a vízumigényléssel kapcsolatos részletekről, lehetőségekről.


Takács Lili: Hogyan kezdjünk neki a vízum igénylésnek?


Lovász György: A bevándorlási követség honlapján alapvetően minden információ elérhető, nagy része csak angolul, de van, ami magyarul is megtalálható. A nehézség nem abból fakad, hogy megtalálja valaki, hogy milyen vízumok léteznek, hiszen van rengeteg féle; az elsődleges a bevándorló, illetve a nem bevándorló. A nehézség inkább az, hogy megtalálja valaki, melyik a neki való. Ez egy sokrétű kérdés, hiszen egyrészt van egy elképzelés, hogy mi az, amit az illető szeretne elérni, hova akar eljutni, milyen életvitelt szeretne folytatni, akar-e dolgozni az Egyesült Államokban, vagy odaköltözni, esetleg vállalatot alapítani. Az adott egyén élethelyzete az alapvető feltétel és utána jön az, hogy ehhez milyen vízumok illeszthetőek.

Nem lehetetlen eligazodni a vízumok között, azonban nagyon széles azoknak a feltételeknek a köre, amiket ismerni kell.

Maga a procedúra vízumonként változik. Ahhoz, hogy valaki jól el tudjon igazodni az üzleti vízumok között, fontos, hogy legyen egy olyan tanácsadója Amerikában, aki egy bevándorlási ügyvéd. Ő tanácsot tud adni azzal kapcsolatban, hogy az ő helyzetében melyik vízum a megfelelő. Ilyenkor azt szokták vizsgálni, hogy az egyénnek mik a szándékai, illetve, hogy mi a státusza (EU-s állampolgár-e, van-e menekültjoga, van-e üzlete, van-e különleges tehetsége, híres-e?). Nagyon sok apróságot kérdez meg egy bevándorlási ügyvéd, amire nem feltétlenül gondolna a jelentkező. Ilyen lehet például, amikor valaki nem Magyarországon, hanem például Erdélyben született, van román és magyar állampolgársága, annak ellenére, hogy magyarként gondol magára és így indul neki a vízum igénylési procedúrának. De egész más az elérhetőség ebben az esetben egy román állampolgárnak, mint egy magyarnak.

Tehát az elsődleges dolog, hogy legyen egy ügyvéd, aki végig nézi vele azt, hogy a feltételeihez milyen vízumok illenek.


T.L.: Tényleg nagyon részletes információk kellenek a szándékról. Az ügyvéd megvan, kiválasztottuk a megfelelő vízumot. Mik a további teendők?

L.Gy.: Amikor tudjuk már azt, hogy milyen vízum az, ami nekünk megfelel, mennyi ideig tarthat megszerezni azt, mennyibe kerül és milyen munka szükséges hozzá, át kell látni azt is, hogy egészen más dokumentációt kell összegyűjteni és benyújtani egyes vízumokhoz.

Amikor valaki egy vízumot meg akar igényelni, akkor nem pusztán egy adatlap kitöltéséről van szó, hanem az azt alátámasztó dokumentumokról és információk összegyűjtéséről is.

Például a tehetségvízumoknál, amikor valaki egy kiváló sportoló, akkor az ő esetében kell eredményeket, médiamegjelenéseket is felmutatni. Fel kell mérni azt, hogy mennyi idő áll rendelkezésre ezek összeszedésére, illetve azt, hogy mik a lehetőségek és mi a legoptimálisabb az adott személynek. Ez egy nagyon-nagyon sok variációs játék, annak ellenére, hogy úgymond kevés (nem többszáz) vízumból lehet választani.

T.L.: Melyek a legfontosabb vízumszabályozások?


L.Gy.: Az Egyesült Államoknak vannak állandó bevándorlási törvényei, amelyeket három fontos szervezet kezel; a USCIS (U.S. Citizenship and Immigration Services) a legfontosabb ezek közül, ők azok, akiknél az információk megtalálhatóak (milyen típusú vízumok vannak, azokat hogyan kell megcsinálni, hol lehet beadni, hogyan lehet kezelni). Az ő oldalukon lehet olvasni a szabályozásokról, illetve változásokról.

Egyébként, magával a bevándorlással kapcsolatos törvényt nem változtatták jelentősen az elmúlt években. Az előző három évben a legnagyobb szabályozás, ami érintette, azok a COVID körüli szigorítások voltak. Volt egy bevándorlási tilalom, gyakorlatilag az elmúlt 2 évben csak nagyon különleges esetekben adtak lehetőséget, hogy valaki az Egyesült Államokba utazhasson. Ezek sem törvényben lettek szabályozva, hanem elnöki rendeletekkel, tehát alapvetően a bevándorlási törvény nem esett át jelentős reformon az elmúlt évtizedekben. Vannak kisebb változtatások, de ezek inkább a folyamatokat érintik, azaz, hogy hogyan történnek például a bírálatok.

T.L.: Mik a legnagyobb akadályok, amik a vízumigényléskor felmerülhetnek?


L.Gy.: Ezt nyilván a vízum típusa válogatja.

Én azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb nehézség általánosan, hogy elég nagy mennyiségű dokumentumokból álló anyagot kell összeállítani, illetve a másik, hogy hosszú ideig tart elintézni dolgokat.

Ráadásul a COVID is sok mindent korlátozott, így nem olyan egyszerű bejutni a követségre, ezért is nehéz időpontot kapni interjúkra. Szerintem a másik nagy korlát az, hogy miután kitalálta valaki, hogy az Egyesült Államokban valamilyen hosszútávú terve van, nagyon hosszú idő, amire a bírálat megtörténik. Illetve a bizonytalanság is egy nagy akadály, mert megtörténhet az, hogy visszautasítják a vízumkérelmet.

T.L.: Tehát ha jól értem, akkor létezik külön üzleti célú vízum is?


L.Gy.: Igen, abszolút.

Alapvetően két kategóriája van a vízumoknak; a bevándorló és a nem bevándorló vízum, amelyek különböző időtávokra szólnak, különböző jogokat adnak.

A nem bevándorló vízumokon belül is van sokféle, mindegyik más lehetőségeket ad. Ebből is van olyan, amelyek a turizmust vagy látogatást szolgálják, külön vannak az üzleti vízumok, az ideiglenes munkavállalók vízuma, a befektetői, illetve kereskedői vízumok és vannak tanulmányi, valamint diplomata vízumok is. Nagyon sok kategória létezik tehát az üzleti vízumon belül is.

A bevándorlói vízumok is egy másik kategória, amelyen belül van a családi bevándorlás, amikor valakinek a rokonai bevándorolnak, vagy amikor valaki amerikai állampolgárt választ házastársnak. Munkavállalói és különböző speciális programokban résztvevők számára is léteznek vízumok.

Nagyon széles a kör, amiben gondolkodhat egy vállalkozó, amikor az Egyesült Államokban üzletet szeretne indítani, de itt is vannak különböző szintek. Továbbá az is kérdés, hogy az adott vállalkozás hogyan akarja elkezdeni a működését az USA-ban.

Ahhoz, hogy céget nyisson valaki, nem kell konkrétan semmilyen üzleti vízum, egy sima látogatói vízummal is lehet céget alapítani. A nagyobb kérdés az, hogy milyen tevékenységet végez a cég, vagy hogy a tulajdonos maga milyen formában vesz részt a cégben.

T.L.: Milyen területeken tud az ICT Lions segíteni a vízum igényléssel kapcsolatban?

L.Gy.: Amit mi csinálunk, az egyfajta előszűrés vagy tájékoztatás, illetve a saját tapasztalatainkat adjuk át arról, hogy hogyan zajlik egy vízum igénylés, milyen költségekkel, időtávval számolhat, milyen elvárásai lehetnek az adott vízumok esetében.

Számodra hasznos szolgáltatásaink:

Amerikai piacra lépés támogatás

Vízumügyintézés

Adótanácsadás

Jogi tanácsadás

HR szolgáltatások

Könyvelés, bérszámfejtés

Képviselet

 

Tehát nem vízumjogi szolgáltatásokat nyújtunk, hiszen ezt a Jackson Lewis nevű ügyvédi iroda csinálja, akikkel partnerek vagyunk, a jogi tanácsadást ők adják.

Mi előkészítjük az ügyfelet erre az egész folyamatra és támogatást nyújtunk neki, hogy legyen egy elképzelése arról, hogy melyik vízumok felelhetnek meg számára. Ez által tervezhetővé válik a vízumkérelem folyamata, már mielőtt az ügyvéddel beszél, ezért azt az időt, amit az ügyvéddel tölt jobban ki tudja használni.

További érdekes tartalom lehet Számodra vezérigazgatónkkal készült Forbes interjú.


if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.