Szigorodó transzferár nyilvántartási szabályozások miatt készülhetnek NAV ellenőrzésre a vállalkozások!

 Hírek / Hírek / Szigorodó transzferár nyilvántartási szabályozások miatt készülhetnek NAV ellenőrzésre a vállalkozások!

Legújabb bejegyzéseink

Szigorodó transzferár nyilvántartási szabályozások miatt készülhetnek NAV ellenőrzésre a vállalkozások!

A transzferárazás hazai szabályozása új lendületet vett idén. A 2022-es jogszabályváltozás a transzferárazás nyilvántartásra kötelezett társaságok adatszolgáltatási kötelezettségeket ír elő. A legfontosabb ezek közül, hogy már a 2022-es adóév vonatkozásában is a tárgyévi társasági adóbevallásban kötelező lesz adatokat szolgáltatni. Ennek köszönhetően a normál üzleti éves (tárgyév január 1-től december 31-ig tartó időszak) vállalkozásoknak már a 2023. május 31-ig beadásra kerülő társasági adóbevallásukban fel kell tüntetni a transzferár nyilvántartás egyes adatait. Egyelőre azt nem lehet tudni, hogy melyek ezek az adatok, de azt igen, hogy a hiányzó, vagy hiányos nyilvántartás esetén 5 millió forint bírság kivetésére jogosult az adóhatóság - figyelmeztet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.


Részletszabályok a tartalom tekintetében még nem jelentek meg, de várhatóan a kapcsolt vállalkozásokkal bonyolított ügyletek értékére, a szokásos piaci ár meghatározásának módszerére fog kiterjedni. Eddig több esetben volt tapasztalható, hogy a transzerfár nyilvántartásra kötelezett vállalkozások próbáltak kibújni ezen kötelezettségük alól, vagy csak nagyon minimális megfelelésre szorítkoztak, amikor ez a terület a fókuszukba került.

A jogszabályváltozásnak köszönhetően nem lesz lehetőség arra, hogy félvállról vegyék a társaságok transzferár nyilvántartást. Ugyanis könnyen az adóhatóság célkeresztjébe kerülhetnek azok a vállalkozások, akik bár kötelezettek, de a társasági adóbevallásukban nem szolgáltatnak adatot, vagy hiányosan.

Éppen ezért javasolt a cégeknek felmérniük, hogy kötelezettek-e, valamint eleget tudnak-e tenni a transzferár nyilvántartás szigorodó szabályozásának vagy ehhez külsős szakértő partnert kell bevonniuk – hívja fel a figyelmet az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

 

Kik is az adatszolgáltatásra kötelezettek?


Azon vállalkozások, ahol az adóév utolsó napján a létszám, a cégcsoport együttes mutatóit tekintve meghaladja az 50 főt, vagy az árbevétele, vagy a mérlegfőösszege meghaladja a 10 millió Eurót.


Mely ügylet mentesül az adatszolgáltatás alól?


Azaz ügylet, amely összevontan az 50 millió forint éves ügyletértéket nem éri el. A jövőben varhatóan 100 millió forintra emelkedik.


Főszabály szerint mely cégcsoportok tudnak mentesülni a transzferár nyilvántartási kötelezettség alól?

Fontos megjegyezni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságban résztvevő társaságok közötti ügyletek tekintetében alapvetően (de nem minden esetben!) nem alkalmazandók a tételes transzferár-módosítási és dokumentációs szabályai. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell betartaniuk a Ptk., az Art., a Számv. tv., a Tao tv. piaci ár alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit. Viszont a nyilvántartási kötelezettség mentesítésére lehet egy mentőöv azon cégcsoportoknak is, ahol egyébként is indokolt a csoportos társasági adóalanyiság, de eddig még nem vizsgálták meg annak előnyeit – állapítja meg Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.


Keressen minket bizalommal! Tanácsadóink rendelkezésére állnak!

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül a transzferár nyilvántartással kapcsolatosan, forduljon hozzánk a lenti kapcsolati űrlap kitöltésével és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot!



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.