Milliós nagyságrendű kedvezményeket hagynak figyelmen kívül a cégek!

 Hírek / Hírek / Milliós nagyságrendű kedvezményeket hagynak figyelmen kívül a cégek!

Legújabb bejegyzéseink

Milliós nagyságrendű kedvezményeket hagynak figyelmen kívül a cégek!

Elérkezett a 2022.évi beszámolók véghajrája. A rendes üzleti éves (jan 1.-december 31.) vállalkozásoknak 2023.május 31-ig kell elkészíteniük a beszámolójukat és bevallani a 2022-es nyereségük után keletkezett társasági adójukat is. A tapasztalat az, hogy majdnem minden második cég nem használja ki a neki jogszerűen járó adóalap csökkentési és adókedvezmények által elérhető lehetőségeket és ez a tény a mai gazdasági környezetben komoly pénzkidobás lehet– hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

2 perces olvasmány

 

A társasági adócsökkentés három pilléren alapul: az adóhalasztás, az adóalap csökkentés és az adókedvezmények köre.

A legismertebb példája az adóhalasztásnak, illetve a fizetendő adó szétforgácsolásának a fejlesztési tartalék képzése. Azok a vállalkozások szoktak ehhez az adóhalasztási módszerhez nyúlni, akik úgy vélekednek, hogy a következő 4 évben beruházásokat fognak végrehajtani. Hiszen a megképzett fejlesztési tartalékot (egy-két kivétellel szemben) a következő 4 évben kell felhasználniuk, amennyiben nem történik meg, úgy büntetőkamattal együtt kell visszafizetniük a korábban be nem fizetett társasági adót. Sok esetben olyan vállalkozások is élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek nincsen beruházási terve, de likviditási problémái merülnek fel, így késleltetik ennek a köztehernek a befizetését – véli szakértő.


Az adóalapcsökkentési lehetőségek és az adókedvezmények köre rendkívül széles palettán mozog Magyarországon. Ezek többnyire kisebb - nagyobb beruházásokhoz kötődnek, de megtalálhatóak K+F kedvezmények is, látványcsapatsport felajánlási lehetőség, térségi- és egyéb kedvezmények, kis- és középvállalatok kedvezménye is. A jelentős különbség, hogy míg az adóhalasztási lehetőségekkel adót halasztunk és idővel megfizetésre kerül, úgy az adókedvezményekkel és bizonyos adóalapcsökkentési lehetőségekkel tényleges adóforintokat takarítunk meg.

Az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt években több mint 100 cégen végzett adózási átvilágításaik eredményeként elmondható, hogy majdnem minden második vizsgált vállalkozás esetében milliós nagyságrendű ki nem használt kedvezmény azonosítható.

A cég átvilágításai során átlagosan 1,6 millió forintnyi olyan befizetett adót talált, amelyet a kedvezmények figyelembevétele mellett nem lett volna szükséges megfizetni. A mai nehéz gazdasági környezetben a legális adócsökkentési lehetőségek ki nem használása komoly pénzkidobás lehet a vállalkozások számára, ezért a végleges társasági adóbevallás elkészítése előtt érdemes tapasztalat adótanácsadóhoz fordulni – hívja fel a figyelmet a szakértő.if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

  • ICT Logok Holding 230
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.

Update cookies preferences