Könyvelőiktől jobb teljesítményt várnak a hazai KKV vezetők!

 Hírek / Hírek / Könyvelőiktől jobb teljesítményt várnak a hazai KKV vezetők!

Legújabb bejegyzéseink

Könyvelőiktől jobb teljesítményt várnak a hazai KKV vezetők!

A cégvezetők nem kapnak megfelelő támogatást és tanácsokat a könyvelőiktől – derül ki az ICT Európa Finance Zrt. könyvelő, bérszámfejtő cég által készített felmérésből.

 

Magyarországon, a KKV szektorban működő cégek tulajdonosait, vezetőit kérdezték meg arról, hogy milyen általános elvárásaik valamint tapasztalataik vannak a könyvelési szolgáltatójuk által végzett munkáról. A felmérésben megkérdezett több mint 100 cégvezető arról is nyilatkozott, hogy hogyan választják ki a megfelelő könyvelési szolgáltatót.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadó cégvezetők 50 százaléka hetente beszél a könyvelőjével, 14 százalékuk pedig napi kapcsolatban van a partnerével könyvelést érintő ügyek kapcsán. 7 százalékuk egyáltalán nem is kommunikál rendszeresen a számviteli szakértővel, kizárólag, ha nagyon fontos.

Kepernyofoto 2023 09 25 10.09.03

 

Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben érzi, hogy kap kellő támogatást és tanácsot a könyvelőjétől, a cégvezetők 51 százaléka adott 5-ös skálán hármas vagy rosszabb osztályzatot a partneréről, ami nem feltételez hatékony kommunikációs együttműködést.

elégedett

 

A könyvelő vagy könyvelő iroda kiválasztásakor a cégvezetők 51 százaléka az ajánlásokban bízik, de 21 százalékuknak fontosak a kiválasztott referenciái is. Az iparági ismereteket, szaktudást és nyelvtudást mindössze a válaszadók 7 százaléka jelölte meg fontos szempontnak, míg a komplex szolgáltatási palettát 18 százalékuk. A referenciák tekintetében a cégvezetők a középvállalati méretből ismert szereplőket látnak szívesen.

Kepernyofoto 2023 09 25 10.13.00

 

Fontos a szolgáltatási ár is a kiválasztáskor. A válaszadók 56 százaléka válaszolta azt, hogy nem csak az ár számít, de végső soron döntő jelentőségű. A szolgáltatás árazási struktúrájában döntetlen alakult ki, hiszen 40,8 százalék nyilatkozott úgy, hogy fix árat preferál, illetve a válaszadók 40,8 százaléka pedig fix árat, de fél évente-évente felülvizsgálva szeretne szerződni a partnerével. A cégvezetők 18,4 százaléka a munkamennyiséget lekövető változó árat tartja korrektnek, hiszen vannak hónapok, amikor több megrendelésük, így a könyvelési feladatok is, illetve van olyan, amikor gyengébb hónapot futnak, akkor pedig kevesebb is a munka velük.

Kepernyofoto 2023 09 25 10.15.11

 

Felelősségvállalás tekintetében is érdekes eredményeket mutat a felmérés. A válaszadók 48 százaléka nyilatkozta azt, hogy a partnerének legyen szakmai felelősségbiztosítása, de a bevallásokat nyugodtan beadhatja a cégvezető ügyfélkapuján. Azért érdekes ez a válasz, mert amennyiben a könyvelő nem meghatalmazott és nem saját nevében adja be a bevallásokat, úgy a felelősségbiztosítója biztosan nem fizet egy esetleges kárért. Egész pontosan azért, mert nem a szerződött könyvelő nevén ment be a hibás bevallás, hanem az ügyfélének cégvezetője nevén.

Kepernyofoto 2023 09 25 10.16.51

 

A válaszokból kiderült, hogy a cégvezetők legnagyobb arányban (29 százalék) azért váltottak legutóbb szolgáltatót, mert úgy érezték, hogy túlnőték azokat és a partnerük nem tudott úgy fejlődni, ahogy a cégük változó igényei, ügyletei már megkövetelték volna. Érdekesség, hogy a második legnagyobb arányban (19,4 százalék) szakmai hibákat miatt történik a könyvelőváltás.

Kepernyofoto 2023 09 25 10.18.54 

  

Tájékoztató rész:


A felmérés 2023. június-szeptember között készült, az ICT Európa Finance Zrt. munkatársai végezték. Felmérésünk személyes, online és telefonos egyeztetések során jött létre, 102 hazai, a KKV szektorban dolgozó társaság tulajdonosaival, ügyvezetőivel, gazdasági vezetővel, döntéshozóival.


A felmérés eredményeit összefoglaló jelen dokumentum az ICT Európa Finance Zrt. tulajdonát képezi.


Jelen dokumentumban és mellékletében az abban foglalt valamennyi információ, adat és az azokat bemutató diagramok kizárólag az általános tájékozódás, érdeklődés célját szolgálják, nem minősülnek hivatalos reprezentatív felmérésnek. Jelen dokumentumban és annak mellékleteiben megjelentetett információk, adatok, diagramok felhasználásából eredő közvetlen vagy közvetett kárért az ICT Európa Finance Zrt., sem kifejezett, sem vélelmezett felelősséget nem vállal. 



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.