Mennyit spórolnak a cégek az adómentes karácsonyi boron?

 Hírek / Hírek / Mennyit spórolnak a cégek az adómentes karácsonyi boron?

Legújabb bejegyzéseink

Mennyit spórolnak a cégek az adómentes karácsonyi boron?

Október 4-én késő este jelent meg a Magyar közlönyben a 451/2023 (X.4.) Kormányrendelet az egyes juttatások adózásának veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályairól, mely szerint november 16-tól adómentesen vásárolhatják reprezentációs céllal a vállalkozások a borokat. Kajzler-Sznopka Szilvia, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adótanácsadója foglalja össze a Kormányrendelet legfontosabb tudnivalóit.

 

Karácsony a céges ajándékozás szempontjából is fontos időszak. Ilyenkor a vállalkozások megajándékozzák partnereiket, illetve munkavállalóikat is, megköszönve nekik az elmúlt időszakban folytatott együttműködésüket. A sokszínű ajándékok közül október 4-én megjelent Kormányrendelet az ajándékba szánt borokkal kapcsolatosan ír elő adómentességet.


Pontosan mire vonatkozik az adómentesség?

Röviden: Magyar borász, magyar bora.

Közvetlenül a borászati üzemengedélyestől vásárolt palackozott, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor. Adómentesen lehet adni: reprezentációs célú vendéglátás keretében, nem reprezentációs célú rendezvény keretében, üzleti ajándékként és csekély összegű ajándékként is. Fontos, hogy nem közvetlenül a borászatból, tehát boltokból beszerzett bor nem mentesül az adómentesség alól – hívja fel a figyelmet az ICT Business Advisory Zrt. adótanácsadója. A jogalkotó nem feledkezik meg a céges karácsonyi rendezvényekről sem, legyenek azok szakmai vagy inkább szabadidős jellegűek, hiszen az ott felszolgált bor is részesül az adómentességben.


Mennyit spórol a cég?

A borok eddig egyes meghatározott juttatásként adóztak. November 16-tól a fenti feltételeknek megfelelő borok mentesek az 1,18%-os adóalap után 15% szja és 13% szocho fizetési kötelezettsége alól. Példánkban egy 3000 forintos borral számoltunk, mely számítás levezetése alapján látható, hogy a társasági adóalanyok esetén eddig 3991 Ft-ot, azaz 33,04 százalék adót kellett megfizetni, míg a kisvállalati adóban kevesebbet, 831 Ft-ot, azaz a vételár 27,7 százalékkal volt a társaságok fizetendő adója. Ez változik november 16-tól 0 Ft-ra.

 

táblázat

 

Tíz napig vásárolható a céges adómentes „repibor”?

A megjelent szabályozás szerint az ajándék „repibor” a 424/2022 (X.28.) Kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt lesz adómentes, ami mostani tudásunk szerint 2023. november 25-ig tart, de vélhetően ezen még változtatni fog a jogalkotó – hívja fel Kajzler-Sznopka Szilvia, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adótanácsadója.

 

Fogalmak:

Üzleti ajándékként: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).

Csekély értékű ajándékként: csekély értékű ajándék: a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás, 2023-ban 23.200 forint

Reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) azzal, hogy az előzőek nem minősülnek reprezentációnak, ha a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

 

 

 



if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!


ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.