Fontos változás: Erre kell figyelniük az éjszakai munkavégzéssel foglalkoztató cégeknek!

 Hírek / Hírek / Fontos változás: Erre kell figyelniük az éjszakai munkavégzéssel foglalkoztató cégeknek!

Legújabb bejegyzéseink

Fontos változás: Erre kell figyelniük az éjszakai munkavégzéssel foglalkoztató cégeknek!

A 2023. január 1-től új kötelező nyilatkozatot ír elő a Munka törvénykönyvének módosítása.

1 perces olvasmány

A módosítás a 10 év alatti gyereket egyedül nevelő szülők, illetve anyák éjszakai munkarendben történő foglalkoztatását érinti. A cégeknek nyilatkoztatni kell az ilyen munkavállalókat arról, hogy vállalják az este 22 és reggel 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzést.

Amennyiben az írásbeli hozzájárulás elmarad vagy megtagadják, úgy a munkavállaló nem osztható be a fenti időszakban éjszakai munkavégzésre – hívja fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Az új módosításban azok a cégek érintettek, akik többműszakban foglalkoztatják munkavállalóikat, közöttük éjszakai munkavégzésre is van lehetőség. A női munkavállalókat, illetve azokat a munkavállalókat érinti, akik egyedül nevelik három és tíz év közötti gyermeküket.

Fontos, hogy nem csak a 2023.január 1. utáni új belépőkre vonatkozik a nyilatkozattételi kötelezettség, hanem azokra a munkavállalókra is, akik már korábban a cégnél dolgoztak és éjszakai munkarendet is vállaltak, őket is nyilatkoztatni kell – figyelmeztet, Zsidi Roland, az ICT LEGAL, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Figyelem: A munkaügyi bírság mértéke főszabály szerint 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet!
Előzze meg Ön is a bírságot, érdeklődjön munkajogi átvilágításaink iránt ide kattintva.

A nyilatkozat hiányában a munkáltató nem oszthatja be a munkavállalót éjszakai munkarendbe, amennyiben mégis megteszi, akár bírság is lehet a vége.

Bár nem új szabály, de az éjszakai munkavégzés kapcsán érdemes feleleveníteni az éjszakai munka tilalmára vonatkozó korábbi rendelkezéseket is. A munkavállaló a várandóssága megállapításától gyermeke harmadik életéve betöltéséig, illetve a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló gyermeke hároméves koráig továbbra se osztható be éjszakai munkára.

 if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

  • ICT Logok Holding 230
  •   1117 Budapest,
        Fehérvári út 50-52.
        (Dexagon Irodaház 3. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.

Update cookies preferences