Vezetői információs rendszer

 Szakterületeink / Könyvelés / Vezetői információs rendszer

Miért fontos a kontrolling?

A mai dinamikusan változó piaci környezetben a vállalkozások sikerét leginkább befolyásoló tényező a vállalatirányítás megfelelő döntési képessége, a kockázatok azonosítása és a hatékonyság növelése. Ehhez nélkülözhetetlen a modern kontrolling szemlélet alkalmazása. A kontrolling nem csak a számokból levont következtetéseket adja, hanem egy annál sokkal összetettebb képet tud alkotni a menedzsment számára, ami alapján optimális döntések születhetnek. A gyors és megfelelő döntések alapkövetelménye, hogy a vállalkozás birtokában legyen azon információknak, amelyek pontos képet adnak a szervezet működésről, erősségeiről és gyengeségeiről. Ezen információk birtokában a vállalkozás könnyen képes hozzáigazítani saját magát az új környezeti feltételekhez. Ebben segít a kontrolling, ami egy felelősségi elven felépített tervezési, elszámolási, információszolgáltatási, ellenőrzési és elemzési rendszer, amely rendkívül sokrétű, és számtalan területre kiterjed kezdve a HR-től egészen a költségek felügyeletéig. Utóbbi különösen fontos lehet a vállalkozások számára a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben.


Az alábbiakban összeszedtük, hogy konkrétan miért fontos a kontrolling a vállalkozások számára:

Részletes pénzügyi tervezés és ellenőrzés

A kontrolling feladata a vállalati pénzügyek részletes megtervezése, a költségvetés elkészítése és ezzel szemben a valós tényeredmények összehasonlítása. Azaz a kontrolling a tervezés és a visszamérés révén ellenőrzést tud gyakorolni a vállalati működésre, és ezáltal segíthet a szervezet hosszútávú stabilitásának és fejlesztésének biztosításában is.

Adatok elemzése és jelentések készítése

A kontrolling feladata az adatok rendszeres elemzése, amelyekből jelentéseket készít. Ezek a jelentések segítenek az üzleti döntéshozatalban, valamint azonosítják azokat a területeket, amelyekben javítani lehet a hatékonyságot és a nyereséget.

Előrejelzések készítése

A kontrolling nem csak éves szinten tudja a tervezést biztosítani, de akár havi/negyedéves előrejelzéseket is készít, amelyek segítségével a vállalatok még inkább eredményorientálttá tudják tenni a működésüket. Az előrejelzések ugyanúgy, mint az éves tervek összehasonlíthatóak a tényleges eredményekkel, és ezáltal még részletesebb információt adnak így segítve a vállalatoknak abban, hogy előre lássák a piaci változásokat és időben tudjanak reagálni azokra.

A döntéshozatal támogatása

A kontrolling adatokon alapuló elemzései segítenek a vállalatok vezetőinek abban, hogy hatékony döntéseket hozzanak. A kontrolling által biztosított adatok és jelentések a döntéshozók kezében fontos eszközzé válnak a megfelelő üzleti döntések meghozatalában.

A vállalati stratégia kidolgozásának és végrehajtása támogatása

A kontrolling feladata részben a vállalati stratégia kidolgozásának és a végrehajtásának támogatása is. Ez a szerepe szintén hozzájárul a vállalat hatékonyabb működéséhez.

A gazdasági érték növelése

A kontrolling lehetővé teszi a vállalatvezetők számára, hogy felmérjék a vállalat eredményességét és hatékonyságát. Ez segíthet a vállalatnak abban, hogy az erőforrásokat hatékonyabban használja fel, és ennek eredményeképpen növelje a gazdasági értéket.

Jobb kommunikáció

A kontrolling segít a vállalatvezetőknek, hogy jobban kommunikáljanak a különböző részlegekkel, és hogy közös nyelvet beszéljenek a vállalat eredményességéről és a céljaikról. Ez javítja a vállalati kommunikációt és hatékonyabb együttműködést eredményez a vállalat különböző részlegei között.

WhatsApp Image 2023 02 21 at 12.07.35


Milyen adatok elemzésére ad lehetőséget a kontrolling? Néhány példa:

• Árbevétel elemzés üzletágak / termékek szerint
• Költségek részletes elemzése költséghelyek szerint
• Elért eredmények tervekkel, és havi előrejelzésekkel történű összehasonlítása
• Cash flow, likviditás elemzés
• Üzletági/projektszintű eredményességi elemzés
• Termék/Szolgáltatás profitabilitásának elemzése
• Részletes költségelemzés
• KPI –ok mérése pl.: munkavállalói teljesítmény

A külső kontrolling tanácsadók egyre népszerűbbek, mert a vállaltok számára számos előnnyel jár, ha kiszerveik ezt a tevékenységet.

Miért érdemes kontrolling tanácsadóval dolgozni?

Szakértelem és tapasztalat

A külső kontrolling tanácsadók általában magasan képzett és tapasztalt szakemberek, akiknek széles körű tapasztalatuk van a vállalati kontrolling terén. Így a vállalatok számára egy olyan szakértő áll rendelkezésre, aki képes a legjobb gyakorlatokat alkalmazni, és elősegíti a hatékonyabb kontrolling folyamatokat.

Objektivitás és függetlenség

A külsős kontrolling tanácsadók függetlenek a vállalattól, így objektív véleményt és tanácsot tudnak adni. Ennek előnye, hogy a vállalatvezetők számára olyan információk állnak rendelkezésre, amelyeket egy belső kontrolling szakember nem tudna adni. Ez a vállalatok számára nagyon hasznos lehet a hatékonyabb kontrolling folyamatok kidolgozása és végrehajtása során.

Rugalmasság és hatékonyság

A külső kontrolling tanácsadók általában rugalmasabbak és hatékonyabbak, mint a belső kontrolling szakemberek, mert nem kell betartaniuk a vállalat belső szabályait, és nem kell a vállalat saját eszközeit és erőforrásait használniuk. Ez azt jelenti, hogy a külsős tanácsadók hatékonyabban tudnak dolgozni és gyorsabban meg tudják oldani a feladatokat.

Költségmegtakarítás

A külső kontrolling tanácsadók megbízása általában költséghatékonyabb, mint a saját kontrolling szakemberek alkalmazása. Ez azért van, mert a külsős tanácsadók csak akkor dolgoznak, amikor szükség van rájuk, és a vállalat nem kell fizetnie az alkalmazottak teljes költségét, mint például a béreket, adókat és járulékokat.

Új nézőpontok és innovatív megoldások

A külső kontrolling tanácsadók új nézőpontokat és innovatív megoldásokat hoznak be a vállalatba szemléletében, mert folyamatosan képzik magukat a szakterületükön és nem vegyül a figyelmük egyéb tevékenységgel.

Természetesen a kontrolling egy olyan terület, amelyben a fentieknél mélyebben is el lehet merülni, cikkünk figyelemfelkeltés céljából készült. Amennyiben több információval, vagy cégére szabott tervezéssel, felülvizsgálattal kapcsolatos igénye lenne, kérjük forduljon hozzánk és bizalommal fogunk a rendelkezésére állni.

Kapcsolódó szolgáltatások

Adótanácsadói átvilágítás

Adótanácsadói átvilágítás

Az adótanácsadás olyan területe a pénzügyi és gazdasági tanácsadásnak, melyet az elmúlt évtizedekben elsősorban a nagyvállalatok vettek igénybe

  Tovább..
if facebook 317746
Twitter
if linkedin 317735

Kövessen minket Facebook-on, Twitter-en és LinkedIn-en is!

ict finance weboldal logo 230x25 whiteBG
  •   1117 Budapest,
        Budafoki út 91-93.
        (IP West Irodaház 4. em.)
  •   +36-1-33-44-279
  •   +36-1-29-90-474
  • info@icteuropa.hu

Magunkról

Az ICT Európa Finance Zrt. nem csupán egy vállalkozás, cégünk olyan magyar tulajdonban lévő tanácsadó és szolgáltató csoport, ahol egymással összefüggő területeken - adózás, számvitel, informatika, könyvvizsgálat, üzleti döntéstámogatás és jog - alakítottunk ki kiváló minőségű szolgáltatás portfóliót.